banner

NEDOPUSTIV POTEZ

NOVINARI OGORČENI KOLINDINOM ZABRANOM POSTAVLJANJA PITANJA: ‘Takav tretman je svojstven totalitarnim sustavima’

HND smatra da je nedopustivo što je Kolinda Grabar-Kitarović tijekom danasšnje objave kadidature zabranila postavljanje pitanja novinara

Hrvatsko novinarsko društvo danas je ocijenilo nedopustivim potez aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je na službenoj objavi kandidature za novi petogodišnji mandat novinarkama i novinarima zabranila postavljati pitanja.

“Postavljanje pitanja u interesu javnosti nije samo pravo novinara, nego je i njihov posao. Ako ta mogućnost ne postoji, u potpunosti se gubi smisao postojanja novinarske struke. Takav tretman medija od političkih dužnosnika u potpunoj je suprotnosti s demokratskim standardima, a svojstven je upravo totalitarnim sustavima, koje upravo predsjednica u svojim javnim nastupima ne propušta osuditi. Da u tim nastupima nije iskrena, pokazala je upravo današnjom zabranom medijima da rade svoj posao”, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva (HND).

ŠEF KOLINDINOG STOŽERA POKUŠAVA SANIRATI ŠTETU: ‘Dogodila se greškica koja ne može zasjeniti odlično predstavljanje’

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ OBJAVILA KANDIDATURU: ‘Hrvatska po mjeri svih – to je moj cilj, to je moja dužnost, to je dužnost svih nas’

Novinari kao ‘držači mikrofona’

U HND-u smatraju kako današnji potez najbolje oslikava odnos predsjednice Republike u proteklih pet godina prema novinarima, koje tretira isključivo kao držače mikrofona, što je uvredljivo za novinarsku profesiju.

“HND odavno upozorava da aktualna predsjednica, kao i njezini prethodnici na toj dužnosti u proteklih gotovo 20 godina, ne održava redovite konferencije za novinare, a iste se loše prakse u proteklih petnaestak godina drže i sve hrvatske vlade. Dapače, sve češće na javnim događajima na kojima se pojavljuju najviši dužnosnici nisu dopuštena novinarska pitanja”, ističu.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko podsjećaju i na nedavnu konferenciju za novinare na kojoj je bio predstavljen novi šef diplomacije Goran Grlić Radman, koji također nije dopustio novinarska pitanja, ali je tražio pljesak.

‘OVDJE ZAVRŠI S BLAGIM SMIJEŠKOM; A TU SE NEMOJ ZAHVALJIVATI’: Novinari dobili tekst njezina govora. Čini se da autori nisu obrisali sve upute…

Povratak na Net.hr