NOVINARI I PISCI OGORČENI ZBOG PRESUDA U KORIST POLITIČARA: / 'To nije demokracija, kolege su osuđene samo zato što su radile svoj posao'

9.1.2019.
12:38
Jurica Galoic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Država u kojoj se donose osuđujuće presude novinarima koji su iznijeli istinite činjenice o nekom političaru nije demokratska država u punom smislu riječi. Država u kojoj je uobičajeno da se sudski traže ogromni novčani iznosi od novinara na ime tobožnjih pretrpljenih duševnih boli nije država koja jamči slobodu izražavanja. Država u kojoj se satiričare tretira kao kriminalce, dok se istinske kriminalce smatra 'snalažljivim ljudima' ne može biti država koja ima svijetlu budućnost", ustvrdili su to u Hrvatskom društvu pisaca i Hrvatskom novinarskom društvu solidarizirajući se s koegama i medijima koji su posljednjih dana na sudovima proglašeni krivima jer su radili svoj posao.

U priopćenju dvije organizacije upozoravaju kako golemi broj sudskih tužbi često podižu isti političari i javne osobe tražeći velike novčane odštete, dok istovremeno nitko ne traži da se navodi demantiraju. Stoga, ističu, ne pristaju na tu "polutansku demokraciju i društvenu regresiju".

'Političari prihvatite Voltaierov savjet'

"Ovim putem apeliramo na vlast – posebno na Ministarstvo kulture kao najodgovorniju instancu za medijsko zakonodavstvo – da se trgne iz nojevskog sljepila te zaštiti slobodu izražavanja i spisateljsku neovisnost. Konkretno, apeliramo da se prione promjeni medijskih propisa i uređivanju odnosa na medijskom polju na način koji će omogućiti pluralizam mišljenja, istisnuti cenzuru i smanjiti pritisak na novinare i druge autore", poručuju iz HDP-a i HND-a.

Ujedno apeliraju na političare da primjerom pokažu kako se potiče društveni dijalog i prihvaća kritičko mišljenje. "Preporučujemo im da se pri tome sjete starog, jednostavnog Voltaireova savjeta koji sažima bit demokracije, a on glasi: 'Ne slažem se niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da takve riječi izgovaraš“, navodi se u priopćenju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali