STANJE JE ALARMANTNO! / Novi val maloljetničkog nasilja hara Zagrebom: Tuku se i djevojčice i dječaci, a nasilje snimaju i objavljuju mrežama

Image
Izvor: Slavko Midzor/PIXELL

Iz zagrebačke policije opetovano ukazuju na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, kao i na sekundarnu viktimizaciju žrtve

18.3.2023.
17:01
Slavko Midzor/PIXELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Novi val maloljetničkog nasilja hara Zagrebom. Na dvije potpuno odvojene lokacije policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su dva kriminalistička istraživanja.

Prvo je provedeno nad dvojicom maloljetnika zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nasilničko ponašanje“ i jednom maloljetnicom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Povreda djetetovih prava“.

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove na Trešnjevci, dvojica maloljetnika tjelesno napala oštećenog vršnjaka kojeg poznaju od ranije, a što je maloljetnica snimala svojim mobilnim telefonom, nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama.  

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja, dok će protiv osumnjičenih maloljetnika u odnosu na navedeni događaj biti podneseno posebno izvješće Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu.

Image
ZAGREBAČKA POLICIJA IZNIJELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: /

Vršnjačko nasilje se s ulica preselilo na društvene mreže

Image
ZAGREBAČKA POLICIJA IZNIJELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: /

Vršnjačko nasilje se s ulica preselilo na društvene mreže

Također, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su drugo kriminalističko istraživanje nad šest maloljetnica i jednim maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nasilničko ponašanje“ na štetu maloljetnice.

Sumnja se da su 14. ožujka 2023. godine u večernjim satima, ispred odgojno-obrazovne ustanove u Sesvetama, presrele oštećenu maloljetnicu te ju srušile na tlo, a potom, dok je ležala, više ju puta udarile nogama i rukama po glavi i tijelu. Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena (uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda).    

Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava. Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu. O događaju je obaviješten nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja s ciljem utvrđivanja okolnosti širenja snimke događaja.

Iz zagrebačke policije opetovano ukazuju na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, kao i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža.

"Policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja. U konačnici, snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjivo je ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu. Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje", govore iz PU zagrebačke.

shimmer fallback
shimmer fallback

Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču