NAJAVLJENI PROSVJEDI

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Dobili dvostruko veće račune nego mjesec ranije, poskupljenje bi moglo zadesiti i druge naše gradove

Kad su Riječani dobili račune za odvoz otpada s brojkom dvostruko većom nego mjesec ranije, najavljeni su prosvjedi i prigovori građana na račune. Krizni eko stožer Marišćina poziva građane da se žale i tvrde da komunalno društvo nema pravo prisilno naplatiti račune sve dok se postupak reklamacije ne riješi.

Riječani koji imaju stan od, primjerice, 60 metara kvadratnih, sada će odvoz otpada plaćati 61 kunu, dok je ranije cijena bila 29 kuna.

Žalba na uvećani iznos računa

Riječani se nadaju da će pravosuđe biti na njihovoj strani, a u međuvremenu ih ekološka udruga poziva da plate iznos koji su plaćali i ranije, a na uvećanje ulože žalbu.

A računi su veći zbog novog načina zbrinjavanja otpada. Direktorica Čistoće u Rijeci, Jasna Kukuljan, kaže da se otpad do sada odlagao, a od sada će se obrađivati pa je zato cijena veća. Iz kriznog eko stožera Marišćina poručuju da je takva naplata nepravedna.

‘Nije naplata onoliko koliko baciš toliko platiš nego u kojem prostoru živiš toliko platiš’, rekao je za Dnevnik.hr predsjednik udruge, Josip Begonja.

Odvajanje otpada bilo bi jeftinije

Oporba već najavljuje mirne prosvjede, a sigurni su da će odaziv biti velik.

S poskupljenjem kakvo je sada snašlo građane Rijeke uskoro bi se mogli suočiti i stanovnici drugih gradova kadase i u njima odlaganje otpada zamijeni obradom, koji je ekološki prihvatljiviji način, ali zato i skuplji, a na kraju sve plaćaju građani. Ako se ipak uvede odvajanje otpada i naplata prema količini neodvojenog, to bi moglo biti nešto jeftinije, piše Dnevnik.hr.

Povratak na Net.hr