NOVI SLUČAJ ZARAŽENOG MESA

SALMONELA OTKRIVENA I U PILETINI DOMAĆEG PROIZVOĐAČA: Prodavala se na zagrebačkoj tržnici!

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako je laboratorijska pretraga svježeg mesa u objektima ‘Domaći pilići Antolković’ i objektu ‘ Mesnica Županja’ potvrdila prisutnost bakterije Salmonelle infantis.

‘Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da je tijekom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u objektu za klanje peradi „Domaći pilići ANTOLKOVIĆ“, vI. Zlatko Antolković uzorkovano svježe pileće meso gdje je nakon provedene laboratorijske pretrage utvrđeno da sadrži bakteriju Salmonella infantis’, objavilo je ministarstvo poljoprivrede…

Proizvod je distribuiran na vlastito prodajno mjesto u mesnicu “Domaći pilići Antolković” na Tržnici Špansko u Zagrebu i prodan je s danom 7. studenoga 2016. godine. Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, proizvod više nije na tržištu.

Salmonela i u Županji

No to nije sve. Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je i kako je tijekom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u maloprodajnom objektu Mesnica Županja, Tržnica b.b., Županja, subjekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla PERUTNINA Ptuj-PIPO d.o.o. Čakovec, u uzorku svježeg mesa peradi – pileća prsa, nakon provedene laboratorijske pretrage utvrđena bakterija Salmonella Infantis.

‘Proizvod sa LOT brojem 161105 imao je rok trajanja do 12.11.2016. te se isti više ne nalazi na tržištu’, stoji u priopćenju ministarstva.

OPET SALMONELA: Povučena pureća prsa iz SPAR-a, vratite ih u trgovinu!

Opasnost i u prepeličjim jajima

Ministarstvo poljoprivrede upravo je priopćilo i da je na farmi prepelica AGRO LINE d.o.o. u Tinjanu u sklopu godišnje naredbe provedeno testiranje na salmonelu, a ona je pronađena u prepeličjim jajima.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

 

‘Jaja su pakirana u kutije sa po 12 pakiranja od kojih svako sadrži 12 komada jaja. Navedena farma stavila je proizvod – jaja od prepelica na tržište putem tvrtki  AGRO LINE DISTRIBUCIJA d.o.o. Zagreb i OVUM d.o.o. Zagreb. Budući navedene tvrtke u Zagrebu nemaju odobreni ili registrirani objekt za poslovanje s hranom, nije poznat put kojim je pošiljka fizički otpremana. Poznato je da su po jedna kutija s ukupno 144 komada prepeličjih jaja otpremljene u trgovine BILLA u Opatiji i Puli, kao i da su iste u postupku povlačenja’, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo sumnja i da su prepeličja jaja zaražena salmonelom distribuirana i u druge trgovačke lance unutar Republike Hrvatske te stoga obavještava potrošače i sve trgovačke lance da taj proizvod odmah povuku s tržišta, ukoliko ga imaju, a o tome žurno izvijeste HR RASFF (rasff-croatia@mps.hr).

 

Povlačenje mesa s polica trgovina

Tijekom jutra trgovački lanac SPAR Hrvatska povukao je iz prodaje svježa pureća prsa, za koja je veterinarska inspekcija utvrdila da su zaražena salmonelom, priopćilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede. Nakon što je veterinarska inpekcija utvrdila kako se u proizvodu “Pureća prsa – svježa” od 750 grama, s rokom trajanja do 24. studenoga 2016 godine, talijanskog proizvođača AIA, koji je uzorkovan u trgovačkom lancu Kaufland Hrvatska pronađena bakterija, SPAR je povukao taj isti proizvod sa svojih polica.

Šokantni nalaz inspekcije

Veterinarska inspekcija Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane proteklih desetak dana provodila je pojačani inspekcijski nadzor u deset odobrenih objekata koji opskrbljuju trgovačke lance – Kaufland, Spar, Metro, Lidl, Billa, Mi braća Pivac, PPK karlovačka mesna industrija, Konzum, Petason i Plodine.

TRGOVAČKI LANCI BIJESNI NA TOLUŠIĆA: ‘Dali smo sve od sebe, bili na raspolaganju službama… Ovo što nam rade nije fer ni korektno!’

Inspekcija je provedena u objektima koji su odobreni za proizvodnju ili skladištenje hrane životinjskog podrijetla ili u registriranim maloprodajnim objektima koji prodaju neupakirano meso. Provjeravana je oprema i infrastruktura objekata, održavanje higijene u objektima, sustav samokontrola temeljen na načelima HACCP-a kao i označavanje i sljedivost proizvoda.

Kod slučajeva kada subjekti u poslovanju s hranom nisu pristupili smrzavanju mesa peradi bez nepotrebne odgode te nisu osigurali dokaz da je sirovina za smrznuto meso bila svježa, kao i u slučajevima kada je zatečenoj robi u skladištu istekao rok trajanja ili za hranu nije osigurana sljedivost – hrana je neškodljivo uklonjena.

ŠOKANTAN NALAZ INSPEKCIJE U TRGOVAČKIM LANCIMA: Otkrili čak 42 tone mesa koje ide na uništenje, evo gdje se prodavalo!

Mora se uništiti više od 42 tone mesa

U svih 10 subjekata u poslovanju hranom uočena je neka vrsta nesukladnosti. Ukupno je utvrđeno 42,7 tona mesa s istekom roka trajanja ili bez propisane dokumentacije o sljedivosti ili smrznuto pred sam kraj roka trajanja, to je meso odmah neškodljivo uklonjeno. Do sada je naređen povrat i opoziv za ukupno 9,5 tona mesa. U određenom broju objekata službene kontrole su još u tijeku. Temeljem inspekcijskih nalaza i rezultata laboratorijskih pretraga nadležni inspektori izdat će rješenja i podnijeti optužne prijedloge sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima, Zakonu o hrani i Zakonu o veterinarstvu za svih 10 objekata.

Rezultate inspekcije i laboratorijskih nalaza pročitajte OVDJE.

Povratak na Net.hr