RH I SLOVENIJA NA NOGAMA

NA GRANICAMA PRIJETE VELIKE GUŽVE: Umjesto pečata u putovnicama, uvodi se novi elektronički sustav

Na graničnim prijalazima ponovno prijete nove gužve i to zbog uvođenje elektroničke obrade putnika.

Umjesto pečata u putovnicama, na graničnim prijelazima uvest će se novi elektronički sustav za registraciju ulazaka i izlazaka državljana zemalja koje nisu članice EU-a. Sustav je to zbog kojeg od novih gužvi na granicama strahuju i Hrvatska i Slovenija. Stoga su na moguće probleme već upozorile institucije EU.

Sustav koji bi trebao postati u potpunosti operativan 2020. godine, pohranjivat će podatke o datumima ulaska i izlaska pa će se, primjerice, moći jednostavnije provjeriti je li netko ostao u schengenskom prostoru dulje od dozvoljenog. No, Hrvatska, koja još nije članica schengenskog prostora, novi sustav neće moći koristiti sve dok ne prođe schengensku evaluaciju, piše Novi list.

Učinak na protočnost prometa

U posebnoj izjavi, priloženoj prilikom donošenja nove uredbe, Slovenija je istaknula da podržava napore za jačanje kontrole na granicama EU-a. No, upozorili su i da bi sustav mogao imati “nerazmjeran učinak na protočnost prometa na graničnim prijelazima na kopnenim granicama na kojima će se provoditi, a time i na nekim granicama među državama članicama EU-a”.

“Željeli bismo istaknuti da je infrastruktura na graničnim prijelazima na vanjskoj kopnenoj granici schengenskog područja u Republici Sloveniji bila prilagođena obvezama u trenutku ulaska u schengensko područje. Uz stalno povećanje prometa na toj granici, izmijenjeni režim nadzora zbog sustavne kontrole svih putnika i obvezne uporabe brojnih novih sustava za granični nadzor, navedena infrastruktura uskoro više neće omogućavati razumnu protočnost prometa”, navodi se u slovenskoj izjavi. Stoga su pozvali Europsku komisiju da osigura dodatna sredstva za prilagodbu infrastrukture na graničnim prijelazima. U protivnom neće se smatrati odgovornim za moguće probleme.

Hrvatsko upozorenje

I Hrvatska je u svojoj izjavi upozorila na mogućnost da novi sustav ponovno ‘zagužva’ granice. “Nejednaka primjena Uredbe imala bi ozbiljne implikacije i na protočnost prekograničnog prometa jer bi pored uvedenih sustavnih provjera bilo potrebno dodatno vrijeme za ručnu umjesto automatiziranu obradu putne dokumentacije, čime bi se dovelo u pitanje adekvatno sigurnosno profiliranje putnika od strane graničnih službenika”, navodi Hrvatska, ne precizirajući o kojim se granicama radi.

Iz slovenskog Ministarstva poručuju da svaka promjena u režimu granične kontrole, koja produljuje vrijeme provjera, ima potencijalno negativan učinak na vrijeme čekanja za prelazak granice.

Povratak na Net.hr