EKUMENSKA DRUŽENJA

NOVI PATRIJARH SPC-A U ZAGREBU JE OKUPLJAO BIRANO DRUŠTVO: Evo tko je dolazio na Porfirijeve kružoke

Partrijarh srpski Porfirije kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski organizirao je sastanke intelektualaca različitih profila u prostorijama Pravoslavne gimnazije na zagrebačkom Svetom Duhu gdje su raspravljali o društvenim, etičkim i političkim temama

Novoustoličeni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije donedavno je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, a tijekom šest i pol godina službe u Zagrebu običavao je organizirati redovite sastanke intelektualaca različitih profila, tzv. Porfirijeve kružoke.

U svome inauguracijskom govoru, patrijarh srpski Porfirije Perić među ostalim je kazao kako će nastaviti služiti svom narodu u dragoj mu Hrvatskoj koja je, kako je rekao, postala njegova druga otadžbina.

MITROPOLIT ZAGREBAČKI JE NOVI PATRIJARH SPC: Tko je Porfirije i što njegov izbor znači za Srbiju, ali i Hrvatsku

Ekumenski kružoci na Svetom Duhu

“U Zagrebu sam vodio dijalog i stekao sam mnoge prijatelje, koji su nas i branili ako je nekad to trebalo. Nastojat ću da tamo gdje su Srbi većina budem drugima takav prijatelj kakve sam stekao u Hrvatskoj i Sloveniji”, kazao je patrijarh porfirije.

Jutarnji list piše kako je Porfirije, tada kao mitropolit, otprilike dvije godine organizirao sastanke intelektualaca različitih profila u prostorijama Pravoslavne gimnazije na zagrebačkom Svetom Duhu gdje su raspravljali o društvenim, etičkim i političkim temama. Broj sudionika je varirao, ali nerijetko bi ih se ondje skupilo i po 60, a tehnički dio organizacije obavljao je novinar Drago Pilsel.

MITROPOLIT PORFIRIJE POSLAO PORUKU: ‘Pakao je stanje u kojem smo posvađani unutar porodice, naroda i države’

Gostoljubiv i vrlo diskretan domaćin

Prema pisanju Jutarnjeg lista, sudionici “Porfirijevih kružoka” među ostalima su bili bivši predsjednik Ivo Josipović, katolička teologinja Anna Gruenfelder, isusovac Tvrtko Barun, rabin Moše Prelević, glumac Vili Matula, povjesničari Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić, politolozi Dejan Jović i Dražen Lalić, akademik Vlatko Silobrčić, čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, feministička aktivistkinja Rada Borić, protestantski teolozi Peter Kuzmič i bračni par Raffai, novinar Branimir Pofuk, katolički svećenik don Anton Šuljić te mnogi liječnici, znanstvenici, nastavnici i drugi.

Neki od njih potvrdili su da je Porfirije bio gostoljubiv domaćin, ali prilično diskretan. Najčešće bi ih dočekao, zatim se povukao među publiku i pratio razgovore, a pred kraj se osobno uključivao kao običan sudionik.

PATRIJARH PORFIRIJE O BALAŠEVIĆU: ‘Neumorno je pjevao ljubavi i unosio smisao u svakodnevicu mnogih generacija’

Povratak na Net.hr