banner

IZMIJENJENI UVJETI

NOVI GRANIČNI REŽIM ZA ULAZAK U HRVATSKU: ‘Neki putnici nisu bili upućeni pa su se morali vraćati’

Uvjet za ulazak više nije državljanstvo, već su to lokacije s kojih putnik dolazi

Novi granični režim prema kojemu svi putnici za ulazak u Hrvatsku, bez obzira na državljanstvo, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili pak u samoizolaciji čekati rezultate testa. Iznimka su te neke profesije, od prekograničnih i zdravstvenih radnika do studenata, diplomata i novinara. Ta pravila traju zasad do 15. prosinca.

“olicijski službenici su jako dobro upoznati s poslovima koje obavljaju u vezi granične kontrole s odlukom Stožera civilne zaštite Vlade RH i sa uputama ravnateljstva policije Uprave za granice”, rekao je Ivica Ostrun, voditelj Službe za granicu PU brodsko-posavske.

Pad broja vozila na graničnom prijelazu Slavonski brod je čak 75 posto. Danas su granicu prešla 1152 vozila, dok ih je jučer bilo 4500.

Velik pad broja putnika

“Pad broja putnika je za 79 posto, što je i očekivano. Neki putnici nisu ni bili upućeni u odluke, pa su se vratili. Oni koji ne spadaju u iznimke upućeni su u obavezu posjedovanja PCR testa koji je važeći za narednih 48 sati”, objasnio je Ostrun.

Za one koji nisu imali PCR testove izrečeno je 55 mjera samoizolacije. “Te će osobe obaviti testiranje, kad dobije negativni test, epidemiolog će tu mjeru poništiti i oni će se moći nastaviti kretati prema onom odredištu gdje su planirali”, rekao je Ostrun.

Sad više nije uvjet državljanstvo, već lokacije s kojih putnik dolazi. “To je bitno za državljane EU. Nije bitno iz koje države dolaze, nego s kojeg područja dolaze. Europski centar za kontrolu bolesti i zdravlja određuje crvene ili zelene zone. Trenutno imamo jako malo zelene zone, no na one sa zelenih zona se ne odnosi obaveza PCR testa, a na druge se odnosi – važeći PCR test ili testiranje u Hrvatskoj”, rekao je Ostrun.

Povratak na Net.hr