TKO JE DOBAR, A TKO LOŠ?

NOVI CROBAROMETAR: Plenkovićevu Vladu podupire većina građana, iako smatraju da idemo u pogrešnom smjeru

Nakon šest tjedana koliko Vlada s njim na čelu stoluje u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković ima razloga za zadovoljstvo jer uživa podršku većine građana.

Tako barem govore rezultati novog redovitog istraživanja Crobarometar koji je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos.

Vladina politika prolazi kod građana

Vlada planira provesti poreznu reformu – to je za sada sve što su u Banskim dvorima prezentirali, no 45 posto građana podupire Vladinu politiku, naspram njih 36 posto koji je ne podupiru te 19 posto neodlučnih.

Velik je to skok u povjerenje Vladi nakon prošloljetne krize bivše vlade kada je gotovo dvije trećine građana u istraživanju obuhvaćenom Crobarometrom bilo protiv Vladinih politika.

Očekivano, 86 posto birača HDZ-a podupire politiku Banskih dvora kao i 64 posto birača Mosta.

PRVI POSLIJEIZBORNI CROBAROMETAR: Mjesec dana nakon izbora HDZ uvjerljivo najpopularniji

No, Hrvatska ide u pogrešnom smjeru…

Ali da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru misli 51 posto ispitanika, njih 35 posto misli da ide u dobrom smjeru, a 14 posto ispitanika ne misli ni jedno ni drugo.

Ipak, uočljivo je da su već tri mjeseca zacementirani odnosi između pesimista i optimista oko toga kojim putem Hrvatska ide.

NOVI CROBAROMETAR: Dvije najveće stranke gotovo izjednačene, Most definitivno treći

Većina podupire rad predsjednice Republike

Rad predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović podupire 58 posto ispitanika i čini se da je ona stabilizirala svoju potporu nakon ljetnog velikog pada popularnosti kada je u kolovozu broj onih koji podupiru i ne podupiru njezin rad bio gotovo izjednačen.

Njezin rad sada ne podupire 32 posto ispitanika, a “ne zna” njih 10 posto.

NOVO ISTRAŽIVANJE OTKRIVA TKO JE NAJPOPULARNIJI: Predsjednica je počela gubiti potporu građana

HDZ u vodstvu, SDP polako gubi birače

HDZ je kao stranka u vodstvu i prvi mjesec na vlasti završava s 33,9 posto potpore, ali i padom od gotovo 2 postotna poena.

SDP je druga stranka i mjesec završavaju s 24,2 potpore. Drugim riječima, s tim rejtingom Zoran Milanović ostavlja stranku svome nasljedniku. I oni su izgubili nešto manje od jednoga postotnog poena. Valja reći da je pad HDZ-a i SDP-a i dalje unutar statističke pogreške.

ZAOKRET ULIJEVO: Kandidati za predsjednika SDP-a zalažu se za ‘vraćanje pravoj socijaldemokraciji’

Mostu i Živom zidu lagano raste rejting

S druge strane, Most završava mjesec studeni s 10,8 posto potpore ili gotovo jednim postotnim poenom rasta. A Živi zid je na potpori od 7,5 posto i također s rastom od gotovo 2 postotna poena.

Treba reći da je i njihov rast i dalje unutar statističke pogreške.

A, kako stoje ostale stranke?

Stranka pametno studeni završava s potporom od 2,5 posto, HSU je na 2,4 posto, a IDS na 2,3 posto. Ostale su stranke ispod 2 posto i to: Bandić Milan 365 s 1,4 posto, a HNS i HSS s istim rejtingom od 1,4 posto potpore.

HDSSB koji doživljava političku krizu mjesec završava na 1,3 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno imaju potporu od 4,7 posto. Neodlučnih birača je 6,4 posto.

A najpozitivniji i najnegativniji političari su…

O predsjednici Republike 66 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 28 negativan. Premijer Plenković kod birača ima pozitivan dojam i to njih 62 posto, a negativan njih 26.

Božo Petrov u ovom trenutku uživa pozitivan dojam kod 48 posto birača, a negativan kod njih 41 posto. Zoran Milanović oprašta se od nacionalne politike činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 24 posto birača, a negativan njih 68 posto.

LJUDI SU POKAZALI ŠTO MISLE U NOVOJ VLADI: Izjasnili su se i tko im je bolji – Plenković, Orešković ili Milanović

Povratak na Net.hr