MJESEČNO ISTRAŽIVANJE

NOVI CRO DEMOSKOP: HDZ bilježi najveći pad od izbora, pogledajte kako stoje SDP, Most…

Kriza u koncernu Agrokor bila je najvažnija javna tema u proteklih mjesec dana, pokazalo je redovno mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocija plus provedeno od 1. do 3. travnja.

Čak 71,6 posto anketiranih izjasnilo se da je slučaj Agrokor bio najvažnija tema, što je ujedno događaj s najvećim mjesečnim izborom otkako se od siječnja 2004. godine provodi istraživanje CRO Demoskop. No, zasad je taj događaj imao relativno mali utjecaj na rejting političkih stranaka i domaćih političara, prenosi N1.

HDZ-u pada rejting, SDP zaustavio negativni trend

Da su parlamentarni izbori održani početkom travnja, prema istom istraživanju bi HDZ bio pobjednik izbora s podrškom od 31,3 posto. U ožujku je potpora HDZ-u bila 32,8 psoto, pa je riječ o najvećem međumjesečnom padu izborne podrške vladajuće stranke od početka mandata.

S druge strane, SDP je uspio zaustaviti negativni trend, pa u novom CRO Demoskopu bilježi rast u odnosu na prošli mjesec. SDP sada uživa podršku 22,8 posto birača naspram 21,6 posto iz ožujka. No, najveći rast ipak bilježi Most, koji je zadržao treće mjesto, ali sada s podrškom od 9,6 posto u odnosu na osam posto iz ožujka. Na četvrtom mjestu je Živi zid koji je izbor 7,1 posto anketiranih, što je nešto manje u odnosu na ožujak kada su imali potporu 7,7 posto birača.

RAST HDZ-A, SDP PADA: Većina ne vjeruje Vladi, a čak je i ‘nitko’ pozitivniji od predsjednice

Parlamentarne stranke HSLS i HSU ispod jedan posto

HNS je na petom mjestu s 3,6 posto potpore (u ožujku su imali 3,9 posto), dok se HSS zadržao na šestom mjestu s dva posto (1,9 posto u ožujku).

Slijedi pet stranaka koje uživaju podršku od jednog do dva posto birača: Pametno (1,9 posto), IDS (1,4 posto), Stranka rada i solidarnost BM 365 (1,3 posto), HSP AS (1,2 posto) i HDSSB (1,1 posto).

Ispod jedan posto su dvije parlamentarne stranke: HSLS (0,9 posto) i HSU (0,8 posto). U anketi je bilo 12,6 posto neodlučnih.

GLAVNI ODBOR SDP-a ZAKLJUČIO: ‘Za pad rejtinga stranke krivi su istupi nekih članova na Facebooku’

Plenković najpopularniji, Kolindu opet pretekao “Nitko”

Na ljestvici pozitivnog dojma političara prednjači premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković koji uživa podršku 21,8 posto građana, što je također manje u odnosu na 22,4 posto s početka ožujka. Na drugom mjestu je “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 14,6 posto (prema 13,4 posto iz ožujka), dok je na trećem mjestu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je popravila rejting iz ožujka s 9,8 na 10,7 posto.

Na četvrtom mjestu je Anka Mrak Taritaš (9,7 posto), peti je Davor Bernardić (5,2 posto), a šesti Božo Petrov koji je u posljednjih mjesec dana “skočio” s 2,6 na 4,5 posto. Među deset najpozitivnijih političara još su Zoran Milanović (3,9 posto), Tonino Picula (3,8 posto), Ivan Pernar (3,2 posto) i Zlatko Hasanbegović (dva posto).

HDZ JURIŠA PREMA REKORDNOM REJTINGU: SDP-u nije pomogao ni dolazak Bernardića na čelo

Vladi “mršava” trojka, 60 posto misli da Hrvatskoj ne ide dobro

Smjer kretanja zemlje podupire 30,5 posto građana, u odnosu na 31,4 posto iz ožujka, dok 60,8 posto ispitanih smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 60,1 posto iz ožujka. Kakav je smjer zemlje ne zna 8,8 posto građana.

Podršku radu Vlade dalo je 46,2 posto (prema 45,6 posto iz prethodnog mjerenja iz ožujka), dok je, za usporedbu, u istom mjesečnom mjerenju Vlada premijera Milanovića bilježila potporu od 44,7 posto. Mjereno školskim ocjenama, Vlada Andreja Plenkovića u ovomjesečnom je mjerenju dobila “mršavu” trojku odnosno 2,54 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,56). Predsjednica Republike za svoj je rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,0, a Hrvatski sabor 2,31.

Što se teme, odnosno događaja mjeseca tiče, nakon uvjerljivo prvog “slučaja Agrokor” na drugom mjestu je iseljavanje iz zemlje, što temom mjeseca smatra 9,3 posto anketiranih.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr