Radit ćemo od jutra do sutra na određeno vrijeme, bez ikakvih ograničenja?!

Sabor nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o radu. ‘Radnička biblija’ usklađuje se s pravnom stečevinom Europske unije, a kako stvari stoje, ukinut će se i ograničenje trajanja rada na određeno vrijeme, ali i broj prekovremenih sati.

Ključna izmjena Zakona o radu ukidanje je ograničenja trajanja rada na određeno vrijeme.

”Ukinuli smo vremensko trajanje rada na određeno vrijeme od tri godine za prvi ugovor o radu na određeno vrijeme”, izvijestio je na sjednici Vlade prije dva tjedna ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objašnjavajući da drugi ugovor na određeno vrijeme može biti sklopljen na maksimalno tri godine, ali i da se drugi ugovor na određeno neće smjeti sklopiti ako je prvi trajao duže od tri godine.

Umjesto radnih knjižica e-evidencija

Izmjenama ZOR-a trebalo bi se olakšati otkazivanje ugovora radnicima tijekom probnog roka, ukida se ograničenje broja prekovremenih sati na mjesečnoj razini, a danom ulaska u Europsku uniju u povijest odlaze radne knjižice.

Vladajući su donijeli propis da ministar rada može odrediti vođenje elektronske evidencije radno-pravnog statusa.

Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Povratak na Net.hr