NOVA VRSTA ZMIJE STIGLA U HRVATSKU: / Slična je poskoku, osim roščića na glavi, ali je zato poprilično dugačka

Unatoč tome što je već sredina listopada, velik broj zmija još je uvijek aktivan u divljini zbog neuobičajeno toplog vremena

14.10.2018.
10:30
Dino Stanin/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Planinari i šetači koji se ovih dana odluče prošetati po biokovu trebali bi posebnu pažnju obratiti na poskoke, kojih je ove godine jako puno na toj planini, piše Slobodna Dalmacija.

Zmije aktivne unatoč kalendarske jeseni

"Kako sam skoro pa svaki dan na Biokovu, a vrijeme je izuzetno lijepo i toplo, tako susrećem i mnoge ljubitelje planine u šetnji i planinarenju, i moram im skrenuti pozornost na jednu pojavu koja je i mene iznenadila", rekao je Ivica Buljubašić iz Zagvozda.

"Znam da se vrijeme mijenja, da to nije kao što je nekada bilo, pa se tako i životinje prilagođavaju tom vremenu. Vidite, skoro je polovica desetog mjeseca i umjesto da su zmije već u svojim podzemnim staništima, one su vrlo aktivne u prirodi, jer im je vrlo toplo", dodaje Buljubašić, poznati ljubitelj Biokova. Navodi kako se poskoci najviše nalaze u u grmovima divljega šipka, u niskom raslinju, ali i na stablima, gdje ih je i osobno vidio.

Nova vrsta zmija

Dodaje i kako mu je je jedan mladi bračni par prije nekoliko dana poslao fotografiju nove vrste zmije, koja ima vanjske karakteristike poskoka osim poznatog roščića na glavi, ali je zato poprilično velika, vjerojatno duža i od 1,15 metara. Buljbašić kaže kako je proučavanjem literature otkrio da takva vrsta zmije obitava na jednom grčkom otoku, no da bi ispitivanje ipak prepustio struci.

Za kraj je još jednom upozorio ljubitelje prirode, a posebno berače divljega šipka i ljekovitih trava, da budu vrlo oprezni, jer je poskoke sreo i na visini od preko 1600 metara, što je isto nesvakidašnja pojava.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali