PRVO RAVNOPRAVNO SPAJANJE

NOVA STRANKA NA POLITIČKOJ SCENI: Spojili se Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom pa postali Centar

Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom postale su Centar s ciljem okupljanja što većeg broja uglednih pojedinaca, a zalagat će se za više građanskih sloboda, manji utjecaj države u ekonomiji i promovirati snažne antikorupcijske politike kako bi potaknula stvaranje zdravijeg državnog uređenja koje bi jamčilo dugoročni opstanak Hrvatske

Centar – ime je pod kojim će skupa djelovati stranke Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom. Prvo ravnopravno ujedinjavanje dviju političkih stranaka u Hrvatskoj za cilj ima okupljanje što većeg broja uglednih pojedinaca, a zalagat će se za više građanskih sloboda, manji utjecaj države u ekonomiji i promovirati snažne antikorupcijske politike kako bi potaknula stvaranje zdravijeg državnog uređenja koje bi jamčilo dugoročni opstanak Hrvatske, poručuju.

U nedjelju, na Skupštini stranke Pametno, u članstvo i predsjedništvo u ravnopravnom odnosu primljeni su predstavnici Stranke s Imenom i Prezimenom, što je čin spajanja sestrinskih stranaka pod novim nazivom Centar. Riječ je o prvom ravnopravnom spajanju dviju političkih stranaka.

“U okviru tih nastojanja, Centar će u što kraćem roku pokušati zadobiti povjerenje birača iskazano u anketnom rejtingu većem od pet posto te se pripremiti za lokalne izbore, kako bi u svim urbanim centrima ponudili program i kandidate koji mogu realizirati stvarne promjene”, poručili su iz Centra.

MARIJANA PULJAK O OPTUŽBAMA BIVŠIH ČLANOVA: ‘Moramo se braniti od lažnih optužbi onih s kojima smo gradili Pametno’

Okupljanje centrističkog biračkog tijela

Supredsjednički model vođenja stranke izabrali su članovi na izbornoj skupštini pa će tako supredsjednici biti Dalija Orešković, Marijana Puljak, Dario Carev i Marin Račić. Spajanje stranaka tehnički se provodi kao personalna fuzija jer hrvatski zakoni ne dopuštaju pravnu mogućnost formalnog spajanja dviju stranaka. Personalna fuzija se učinila tako da se članovi Stranke s Imenom i Prezimenom učlanjuju u Pametno koje mijenja ime u Centar.

Na iduće izbore će pod tim zajedničkim imenom izlaziti na iduće izbore, a čim se otvori zakonska mogućnost, provest će se i formalno-pravni koraci fuzije. Pametno i Stranka s Imenom i Prezimenom svoju suradnju su započele koalicijskim izlaskom na zadnje parlamentarne izbore pod nazivom Koalicija centra.

“Velik dio birača koji traži svoju političku opciju i među malim strankama, kao i u umjerenijim stajalištima dviju vodećih stranaka, samoinicijativno se izjašnjava da pripada centru. No, kada treba programski prepoznati centar i birati ga na izborima, tada se zbog nejasnih populističkih i protestnih ponuda to biračko tijelo najviše mrvi i raspršuje prema raznim ponuđenim listama i strankama, pa i onima lijevijima od SDP-a ili desnijima od HDZ-a.

Nazivom stranke Centar osigurava se mogućnost okupljanja tog umjerenog centrističkog biračkog tijela u znatno većem broju negoli ijednim drugih razlikovnim pojmom, a izradom kvalitetnog programa, čemu su naše stranke i do sada težile, pa i ostvarivale prema procjenama analitičara i medija, držimo da ćemo tom biračkom tijelu kao stranka Centar biti ključna stranka na raznim izborima”, poručili su iz Centra.

 

Povratak na Net.hr