NOVA SPOZNAJA O ŽINIĆEVOM STANU U ZAGREBU IZNENADILA JE ČAK I HDZ-OVCE: / 'Nismo ni znali za to. Sastat će se predsjedništvo'

Uz državnu kuću u Glini, Ivo Žinić i njegovi sinovi na korištenje su dobili državni stan u zagrebačkom naselju Borovje

20.1.2021.
20:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz dana u dan na vidjelo izlaze nove informacije o nezakonitostima oko nekretnina koje posjeduje i kojima se koristi HDZ-ov sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Uz državnu kuću u Glini, otkriveno je da Žinić godinama neovlašteno koristi i stan u zagrebačkom naselju Borovje.

Dokumentacija tako govori, ali ne i sam Žinić koji za sve krivi medije, iako je, kaže, spreman podnijeti ostavku ako mu se dokaže krivnja, piše RTL.

Ministarstvo branitelja pokušalo deložirati Žinića

"Mi smo tamo došli kao prognanici i boravili u ratu. Nakon povratka, vratili smo... Sinovi su ostali još neko vrijeme, a od 2008., to postoji podatak, taj stan... Ja sam prekinuo postupak za darovanje", kaže Žinić.

Postupak je prekinuo jer je zatražio darovanje državne kuće u Glini u koju je obitelj uselila 1995. godine i do 2008. plaćala 100 kuna najma. Iako taj proces nije dovršen, Žinić u kući besplatno živi i danas. No, da Žinić ipak nije prestao koristiti stan u Zagrebu od 76 metara četvornih, potvrđuje zakonski vlasnik stana - Ministarstvo branitelja. U tom ministarstvu kažu da su Žinića pokušali deložirati.

Naime, Ministarstvo je u rujnu 2013. godine pokrenulo postupak za iseljenje Žinića iz navedenog stana, a u veljači 2016. godine Općinski građanski sud u Zagrebu donio je presudu kojom se nalaže iseljenje. Protiv navedene presude Žinić je podnio žalbu, a Županijski sud u Zadru u ožujku 2018. godine ukinuo je presudu te je navedeni predmet ponovno na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

Bačić: Predsjedništvo HDZ-a će se sastati

Da Žinići i dalje koriste stan pokazuje i detalj na ulazu u zgradu. Ispod tek nalijepljenog drugog prezimena, još uvijek stoji prezime župana. On, pak, kaže da u Ministarstvu branitelja govore neistinu.

A nova saznanja iznenadila su i Žinićeve stranačke kolege. Na optužbe da ministarstvo laže HDZ šuti, ali o stanu kao i o Žinićevom statusu u stranci ponovno će se raspravljati na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nisam ni ja znao za taj novi stan. Ne mogu prejudicirati odluku Predsjedništva, ali da će se Predsjedništvo sastati to svakako, uvažavajući sve okolnosti koje se vezuju uz ovaj postupak oko imovine Ive Žinića", kaže Branko Bačić.

'U svakoj županiji imamo barem četiri Žinića'

O Žiniću se razgovara i na saborskim hodnicima.

"Upravo ovdje se pokazalo da mediji u Hrvatskoj odrađuju posao institucija. A to nije dobro", kaže za RTL predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"Ljudi iz vladajuće stranke se osipaju brže nego borove iglice. Mi imamo svakih deset dana jednu aferu ili saborskih zastupnika, ili župana, ili gradonačelnika HDZ-ovih", ističe Nikola Grmoja iz Mosta.

"Ja mislim da u svakoj županiji imamo barem četiri Žinića, recimo to tako, i Boga molim da se vi potrudite i izložite sudu javnosti", jasno će Miroslav Škoro.

U Žinićevoj imovinskoj kartici upisana je kuća za koju je naveo da je darovana od države, iako zahtjev nije riješen, još jedna u vlasništvu supruge koja je također darovana, te naslijeđena oranica. U imovinsku nije naveo da je i vlasnik trećine naslijeđenog obiteljskog imanja, ni da po volji koristi stan na zagrebačkoj adresi koji također nije njegov, ali iz njega se ne da. Prima plaću od 18 tisuća kuna neto što ga ne sprječava da izjavi: "Isti sam kao i ova sirotinja ovdje kojoj su stradale kuće."

Dumbović: Nikada ne bih uzeo nečiju kuću

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbovićza RTL je također komentirao afere koje se veću uz sisačko moslavačkog župana Žinića. Dumbović kaže da nije iznenađen.

"Znao sam da u državnoj upravi postoji jedan ogroman i veliki nered. Taj nered država nikako nije bila sposobna napraviti i kao saborski zastupnik sam išao sa zakonom koji bi napravio reda i do kraja nisam s tim došao i nisam dobio satisfakciju", kaže.

Na pitanje što bi on učinio na Žinićevom mjestu, Dumbović je odgovorio da ne može biti na njegovom mjestu jer se uvijek vidio u vlastitoj kući.

"Nikada nisam imao ambicija da uzmem nečiju kuću ili da je dobijem na način kako ju je on dobio", kazao je gradonačelnik Petrinje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali