NE ODUSTAJU

NOVA PROVOKACIJA SRPSKOG ŠEFA DIPLOMACIJE: ‘Hrvatskoj ću poslati imena 20.000 djece ubijene u Jasenovcu’

‘I ranije sam to planirao učiniti, ali kad god odlučim dostaviti popis određenom ministru, oni ga smijene. Tako je bilo i kad sam htio  bivšem šefu hrvatske diplomacije Stieru poslati popis ubijene djece. Ali ovoga puta će i stići preporučena pošta’.

Verbalni obračuni i svojevrsni diplomatski rat Hrvatske i Srbije traje već neko vrijeme. U njemu su kao persone non grate u međuvremenu proglašeni ministar Vulin, zbog provokacija i govora mržnje sa srpske strane, a onda se na listi nepoželjnih, samo kako bi uzvratili udarac na srpskoj strani našao ministar Krstičević.

KRAJ NAPETOSTI IZMEĐU HRVATSKE I SRBIJE? Službeni Zagreb ipak odustao od kontramjera prema susjedima

Dačić će uskoro odgovoriti Hrvatskoj slanjem popisa

Potom je došlo do oštrih izjava srbijanskog šefa diplomacije, koji je hrvatskom premijeru Plenkoviću rekao da ‘Hrvati i Srbi nisu jednaki jer Srbija nije bila na strani Hitlera i nije vršila holokaust nad Židovima’. Iako hrvatska vlada nije nakon toga povukla svog veleposlanika iz Beograda, zasad je procurilo da će spustiti loptu.

No, Ivica Dačić je nakon svega poručio da će Hrvatskoj uskoro na sve odgovoriti slanjem imena i prezimena 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu i drugim koncentracijskim logorima u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

‘I ranije sam to planirao učiniti, ali uvijek su smijenili ministra’

To će, kaže Dačić, biti ‘odgovor Srbije na pokušaje relativizacije ustaških zločina i revizije povijesti Srbije’, pišu Novosti. Popis će u Zagreb poslati preporučenom poštom, dodaje. ‘I ranije sam to planirao učiniti, ali kad god odlučim dostaviti popis određenom ministru, oni ga smijene. Tako je bilo i kad sam htio bivšem šefu hrvatske diplomacije Stieru poslati popis ubijene djece. Ali ovoga puta će i stići preporučena pošta’, rekao je Dačić za Novosti i dodao da bi hrvatskim dužnosnicima bilo bolje da šute o tome, umjesto da, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, govore o formiranju međunarodne komisije koja bi utvrdila broj žrtava u Jasenovcu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr