PREVARIO DRŽAVU

NOVA PRIJAVA POREZNOG USKOK-A: Ovaj je poduzetnik izbjegao vjerovnike i utajio pet milijuna kuna poreza

Porezni USKOK, iako će uskoro izgubiti svoje ovlasti, nastavlja podnositi kaznene prijave, sve dok najavljena zakonska izmjena ne stupi na snagu.

Nakon nove kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, poreznog USKOK-a kojem se od nove godine ukidaju ovlasti, Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu otvorilo je postupak protiv 64-godišnjeg privatnog poduzetnika zbog poreznog dugova od gotovo pet milijuna kuna.

ŠEF POREZNOG USKOK-A KOJEG HDZ ŽELI UKINUTI OTKRIO: ‘Radimo na sto sumnjivih slučajeva teških milijardu kuna’

Fiktivna poslovna suradnja

U pitanju je dug koji je nastao između svibnja 2011. i lipnja 2013. godine, kada je čelni čovjek ove tvrtke odlučio prevariti državu, točnije Poreznu upravo kojoj je dugovao 4.979.655,17 kuna. Ne bi li izbjegao naplatu prema redoslijedu Financijske agencije napravio je ugovor sa svojom drugom tvrtkom. Učinio je to ne bi li na osnovu te navodne poslovne suradnje iz prihoda druge tvrtke, plaćao samo odabranim vjerovnicima, a ne onima koji su imali prvenstvo preko FINA-e.

Kompenzacije i cesije

Učinio je to preko brojnih cesija i kompenzacija, te tako s računa svog drugog poduzeća podmirio 7,5 milijuna kuna teške dugove svoje prve tvrtke.

Porezna uprava ostala je tako zakinuta za svojih gotovo pet milijunak una potraživanja, da još četiri tvrtke nisu uspjele naplatiti dug od  2.530.014,39 kuna.

Prvi je ovo put da se službeno potvrđuje podnošenje kaznene prijave od Strane samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, odnosno očito je da je taj iznimno uspješan ured sada iskorišten i u dnevno-političke svrhe. Naime, evidentno je kako u vladajućoj koaliciji nema jedinstva oko ukidanja ovlasti poreznom USKOK-u.

OREPIĆEVA BLOKADA: Neće tako lako dopustiti Plenkoviću i Mariću da degradiraju porezni USKOK

Povratak na Net.hr