RJEŠAVAJU SE BIROKRACIJE

NOVA PRAVILA: Obiteljski liječnici više neće izdavati potvrde za bolovanje, školu…

Liječnici obiteljske medicine pronašli su način kako se riješiti nagomilane birokracije. Brojne potvrde koje su dosad izdavali više neće izdavati, a neke od njih zamijenit će one jedinstvene.

Potvrdu o trajanju bolovanja za poslodavca ili ispričnicu za školu zbog viroze koju je dijete preležalo kod kuće, liječnici obiteljske medicine više neće izdavati. To je samo dio novih pravila koja kreću tijekom ovog mjeseca, a kojima se liječnici obiteljske medicine lišavaju administracije, piše Večernji list.

Te dvije potvrde kao i brojne druge u buduće će liječnici izdavati potvrdu o zdravstvenom stanju koja uz osobne podatke pacijenta sadrži njegove kronične bolesti i akutnu bolest. Potvrda je to na koju će se upisati i neka važna ranije potvrđena dijagnoza poput psihoze ili teške depresije iako se u trenutku traženja potvrde pacijent od njih ne liječi.

Tako su obiteljski liječnici sami dokinuli administraciju koja ih guši. Na taj su korak, navode, bili prisiljeni i stoga što ih HZZO kažnjava za banalne pogreške. Tako će sada striktno provoditi ono što HZZO ugovara i plaća, ali ne i one potvrde koje im oni ne plaćaju. Iz HZZO-a, pak, napominju kako da se potvrde koje se ne odnose na zdravstvena stanja mogu naplatiti. No, liječnici navode kako je popis tih potvrda na reviziji u Ministarstvu već godinama.

OBITELJSKI LIJEČNICI ODAHNULI: Ispričnice za izostanak djeteta ipak će moći pisati roditelji

17 jedinstvenih potvrda

Među 17 jedinstvenih potvrda o zdravstvenom stanju su potvrde: za reguliranje raznovrsnih prava u Centru za socijalnu skrb, za tuđu njegu i pomoć, za reguliranje raznovrsnih prava u Zavodu za zapošljavanje, za ishodovanje vozačke dozvole, dozvole za oružje, odobrenje za posao ili upis u obrazovnu ustanovu, za bolest djeteta i otvaranje bolovanja, za smještaj u đački, studentski, starački dom, za dizanje kredita, da je osoba zdrava….

Na listi je i 26 potvrda koje se neće izdavati, a među njima je i ona o bolovanju za poslodavca, da dijete može pohađati aktivnosti kao što su plivanje ili škola u prirodi, da je izabrani liječnik doista pacijenti izabrani liječnik, zahtjev za ratnim putem….

Povratak na Net.hr