PROTIV 'REGIONALIZACIJE'

NOVA POBUNA U HDZ-u, OVAJ PUT ZBOG MINISTRA ZDRAVLJA: ‘Nakić će nas posvaditi s cijelim narodom’

“Ovakav ministar zdravstva kao što je dr. Dario Nakić šteti ugledu HDZ-a i svojim će idejama samo posvaditi HDZ s narodom”, izjavio je Nakićev kolega po stranci i struci dr. Dujomir Marasović povodom ministrove izjave da će jedino KBC Zagreb postati sveučilišna bolnica, dok će splitska bolnica zadržati status KBC-a.

“Njegova je želja da svi KBC-ovi u Hrvatskoj, osim zagrebačkog, idu u niži rang, odnosno zadržavaju naziv KBC-a, ali idu u rang regionalne bolnice, a samo zagrebački KBC postaje sveučilišna bolnica, odnosno ide stepenicu više. To nije HDZ-ova politika i dr. Nakić na ovaj način ne sluša program HDZ-a i svoga šefa Tomislava Karamarka“, prenosi Slobodna Dalmacija Marasovićeve riječi izrečene na jučerašnjoj proširenoj sjednici Stručnog vijeća KBC-a Split.

HDZ-OVAC UDARIO NA MINISTRA: ‘Uz dužno poštovanje, važniji smo od Zadra i Varaždina’

Kroz regionalizaciju se provodi centralizacija

Marasović smatra da takve namjere ministra Nakića nisu u skladu s programom HDZ-a.

“Njegova promišljanja nisu u skladu s predizbornim programom HDZ-a i Domoljubne koalicije. Ovo je “debela” podvala jer se kroz regionalizaciju bolnica provodi centralizacija države, a mi smo kao stranka na predizbornim skupovima obećali narodu decentralizaciju Hrvatske i ravnopravan razvoj cijele Hrvatske. Na ovaj Nakićev način nema ravnopravnog razvoja Hrvatske jer se jednoj bolnici daju veliki privilegiji. Ovo je gora centralizacija hrvatskog zdravstva nego u onim vremenima iz kojih smo otišli početkom 90-ih godina”, ustvrdio je dr. Marasović.

Nakić je prethodno u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju rekao da je splitski KBC “nedovoljno dobro organiziran u poslovnom, financijskom, stručnom i kadrovskom smislu”. Marasović smatra da bi se zbog toga Nakić trebao ispričati svim djelatnicima splitske bolnice jer je, kaže, istina sasvim drugačija.

MINISTAR NAKIĆ O REFORMI ZDRAVSTVA: Evo gdje će se nalaziti 8 regionalnih bolnica

Marasović: “Napao me jer sam rekao da ne radi dobro”

Splitska je bolnica, tvrdi Marasović, po svim važećim parametrima najučinkovitija u Hrvatskoj.

“Mi smo samo iznijeli kritiku onoga što on namjerava učiniti sa splitskim KBC-om, ali i s ostalim KBC-ovima u Hrvatskoj, a on je izvrijeđao splitsku bolnicu i sve njezine djelatnike”, kaže Marasović kojeg je dodatno izazvala Nakićeva izjava da “nitko ne treba javno braniti KBC Split kako bi skupljao političke poene”.

“Ta je rečenica uperena protiv mene, jer sam se usudio reći da ministar ne radi dobro. Želi me na taj način osramotiti pred narodom, a ja mu samo želim poručiti da sam političke bodove počeo skupljati 90-ih godina prošlog stoljeća, kad je nastajala hrvatska država. Narodu je poznato da nemam dlake na jeziku i da stavljam glavu na panj uvijek za istinu i za Hrvatsku. Ovo jest borba za Split, ali i za sve druge gradove koji imaju KBC-ove. Hrvatsku treba braniti od loših državnih dužnosnika koji ne žele čuti ni uvažiti glas naroda, odnosno struke”, kazao je Marasović.

BOLNICE NAPRAVILE 160 MILIJUNA KUNA NOVOG DUGA Ministar: ‘Otkrijte gdje su rupe iz kojih curi novac!’

Sumnja u kompetentnost ministra zdravlja

Ujedno je iskoristio priliku i da izrazi sumnju u kompetencije ministra zdravlja.

“Znamo da je ministar dr. Nakić smijenjen s mjesta ravnatelja zadarske bolnice, i to zbog gubitaka. Poslije toga nisam čuo za neke njegove značajnije, a pogotovo pozitivne referencije. Stoga se pitam kakve je on to skupe političke bodove skupio ili kupio u “političkoj kuhinji” da bi kao anonimac postao ministar zdravlja RH. Koji to bodovi opravdavaju njegovo političko napredovanje? Ja sam svoj ugled stjecao predanim i požrtvovnim radom, a ne u političkim kuhinjama”, zaključio je Marasović.

A da u svojoj kritici na račun ministra Nakića nije usamljen u stranci govori i to da su na jučerašnjoj proširenoj sjednici Stručnog vijeća KBC-a Split bili, među ostalima, nazočni i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, saborski zastupnik prof. dr. Goran Dodig, rektor Splitskog sveučilišta prof. dr. Šimun Anđelinović te dožupan Luka Brčić – sve odreda istaknuti članovi splitskog i splitsko-dalmatinskog HDZ-a osim Dodiga koji je pak predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke, također članice Domoljubne koalicije.

Svi oni bili su jedinstveni u stavu da splitska bolnica, kao i ostali KBC-ovi u Hrvatskoj, mora postati sveučilišna bolnica, kao i zagrebačka, i da joj rejting ne smije biti snižen.

REFORMA ZDRAVSTVA: ‘Ma to samo ministar baca male žabice da vidi kakav će odjek imati u javnosti’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr