HOĆE LI SADA ODSTUPITI?

NOVA OPTUŽNICA PROTIV KALMETE: Za nikad prikazani film ‘Prometna renesansa Hrvatske’ platio 612.000 kuna!

Već drugu optužnicu protiv Božidara Kalmete, bivšeg ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, podigao je USKOK.

I ovaj put tereti ga se za zloporabu funkcije što ju je obnašao, a afera je otkrivena u velikoj operaciji rasvjetljavanja malverzacija s novcem iz državnih tvrtki u što je bila upletena Fimi Media, marketinška agencija koja je, kako se sumnja, služila za punjenje ‘crnih fondova’ HDZ-a.

Sporni filmić

Riječ je o razdoblju od 2007. do 2008. godine kada je Kalmeta s Fimi Medijom dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske”. Film je trebao biti realiziran bez javne nabave, a istražitelji su uvjereni kako uopće nije bilo potrebe da taj film Ministarstvo naruči i plati.


Dogovor s Fimi Medijom

No, bez obzira na to, nakon dogovora s Kalmetom, Fimi Media je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavila račun od 612.159,40 kuna. U prvi trenutak s plaćanjem se zapelo, jer u Ministarstvu nije bilo potrebne dokumentacije, niti ga je išta obvezivalo da podmiri račun Fimi Medije.

USKORO SUĐENJE MOĆNOM HDZ-ovcu, POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV KALMETE! ‘Ovo je politički progon, a u svemu ima prste i Most

Tada je, kako stoji u optužnici, Kalmeta stvar preuzeo u svoje ruke, s Fimi Medijom dogovorio izradu dokumentacije potrebne za plaćanje ispostavljenog računa. U Ministarstvo ubrzo stižu antidatirani dokumenti – jedan s datumom 15. veljače 2008. i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008. Na njima je bio i Kalmetin potpis.

Hoće li odstupiti?

“Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. izvršeno je plaćanje ovog računa čime je okrivljenik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna”, stoji u novoj optužnici protiv aktualnog zadarskog gradonačelnika.

Iako je još nakon otvaranja prvog procesa u kojem je optužen za izvlačenje više do 20 milijuna kuna iz Ministarstva kojem je bio na čelu, Kalmeta poručio da će u slučaju da bude optužen dati ostavku na sve funkcije i povući se iz HDZ-a, to se još nije dogodio. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je kako su u nekim slučajevima donijete i oslobađajuće presude, te kako će se Kalmetinom slučaju pristupiti oprezno i racionalno.

Prva optužnica protiv Kalmete podignuta je još u lipnju prošle godine.

AFERA REMORKER: Odgođena odluka o optužnici protiv Božidara Kalmete

Burne reakcije

Podsjetimo, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu u Dubrovniku da će porezni USKOK nastaviti raditi u sustavu porezne uprave, a na pitanja o stajalištu stranke prema Božidaru Kalmeti protiv kojega je potvrđena optužnica, rekao je da će se tome pristupiti racionalno i oprezno i podsjetio da postoji institut presumpcije nevinosti.

PLENKOVIĆ O OPTUŽNICI PROTIV KALMETE: ‘Pristupit ćemo tome vrlo oprezno i racionalno’

Sličan stav izrazio je danas i HDZ-ov ministar vanjskih poslova i politički tajnik stranke Davor Ivo Stier.

‘NE VIDIM RAZLOG ZA ISKLJUČENJE KALMETE IZ HDZ-a’: Stier poštuje princip presumpcije nevinosti

“Ne vidim ni jednog razloga za isključenje iz stranke. To u ovom slučaju, kao i u bilo kojem drugom slučaju gdje se poštuje presumpcija nevinosti, ne bi trebalo biti u pitanju, a drugo je što se tiče političkih implikacija budućih mogućih kandidatura”, rekao je Stier.

A oglasio se i sam Kalmeta. Kaže da je druga USKOK-ova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu.

BIJESNA KALMETINA REAKCIJA NA NOVU OPTUŽNICU: ‘Cvitan je to napravio da se dodvori Mostu!’

“Prema mom dubokom mišljenju, a koje nije napamet izrečeno, optužnica protiv mene u aferi Remorker je proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhićeni i to je napravio Dinko Cvitan po nalogu Zorana Milanovića. A ovo danas je gospodin Dinko Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik”, kazao je Kalmeta u izjavi Hini.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr