NOVA IT AFERA: / Uskok istražuje Ministarstvo zdravstva zbog Vladine stranice koronavirus.hr

Od samog ministarstva USKOK je zatražio dokumentaciju i očitovanje vezano za sklapanje ugovora s tvrtkom Media Val d.o.o. radi uspostavljanja i održavanja stranice koronavirus.hr

29.4.2021.
16:41
Damir Spehar/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) kontrolira Ministarstvo zdravstva zbog službene Vladine stranice za informacije o koronavirusu - koronavirus.hr, piše 24sata.

Nakon one vezane uz platformu Cijepise, riječ je o drugoj IT aferi koja je postala predmet interesa USKOK-a. Od samog ministarstva USKOK je zatražio dokumentaciju i očitovanje vezano za sklapanje ugovora s tvrtkom Media Val d.o.o. radi uspostavljanja i održavanja stranice koronavirus.hr.

Ministarstvo lani isplatilo tvrtki Media val više od 1,1 milijun kuna

"Točno je da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 1. ožujka 2021. zatražio od Ministarstva zdravstva očitovanje i dokumentaciju vezanu uz okolnosti sklapanja ugovora koji se odnosi na uspostavljanje i održavanje mrežne stranice koronavirus.hr. Svoj odgovor Ministarstvo je dostavilo 15. travnja 2021.", kažu iz Ministarstva zdravstva. Navodno se USKOK umiješao u priču shvativši da je Ministarstvo zdravstva lani isplatilo više od 1.1 milijun kuna tvrtki Media val zbog "informatizacije zdravstvenog sustava" iako tvrtka nije izabrana putem javnog natječaja.

Još tada, 17. ožujka 20202. godine, kada je vladina stranica počela s radom, su iz navedenog ministarstva tvrdi kako su dobili dozvolu za izravnim sklapanjem sporazuma bez natječaja.

Pročitajte što su napisali u službenom odgovoru:

"Podsjećamo da je, temeljem pozitivnog mišljenja tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o mogućnosti izuzimanja predmetne nabave od postupka javne nabave sukladno članku 42. Zakona o javnoj nabavi, a zbog razloga žurnosti u uvjetima sve većeg broja oboljelih i umrlih u susjednim državama, osobito Italiji, Ministarstvo zdravstva preuzelo obvezu uspostavljanja i održavanja službene web stranice koja bi osim podataka vezanih uz pandemiju COVID-19, sadržavala i komunikaciju putem društvenih mreža Instagrama, Twittera, Facebooka i YouTube-a. U tom je smislu Ministarstvo zdravstva i sklopilo ugovor s tvrtkom Media Val d.o.o. iz Zagreba, koja je prethodno imala zakupljenu domenu koronavirus.hr - kazali su iz ministarstva", tvrde iz Ministarstva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali