STIGLO POJAŠNJENJE / Nova drama u Zambiji, imigracijski odjel odbio pustiti djecu Hrvata? Cure novi detalji, evo što se događa

thumbnail

Izvjesno je da se situacija odvija na nevjerojatan način

1.6.2023.
18:27
Play logo

Nakon što je Visoki sud u Ndoli oslobodio odgovornosti osmero hrvatskih državljana, Odjel za useljeništvo odbio je pustiti djecu u skrbnicima. Kelvin Silwimbe, jedan od odvjetnika, izjavio je da je imigracijski odjel u Ndoli odbio osloboditi djecu, navodeći da čekaju daljnje upute, unatoč sudskom nalogu, pišu 24sata.

Image
RADOST OSLOBOĐENIH /

Pojavile se prve snimke: Pogledajte sretna lica Hrvata nakon oslobađajuće presude u Zambiji

Image
RADOST OSLOBOĐENIH /

Pojavile se prve snimke: Pogledajte sretna lica Hrvata nakon oslobađajuće presude u Zambiji

Presuda sutkinje Mary Mulande iz Visokog suda u Ndoli je neosporno važna u ovom slučaju. Ona je odbacila optužbe protiv osmero Hrvata i naglasila da odluka stupa na snagu odmah. U svojoj presudi, sutkinja Mary Mulanda je također navela da djeca koja su pod skrbništvom odjela za socijalnu skrb i useljeništvo trebaju biti vraćena svojim roditeljima, hrvatskim državljanima. Također je navedeno da sva dokumentacija koja je pod nadzorom suda mora biti vraćena roditeljima koji su podnijeli zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, 24 sata su objavili kako će ih navodno će ih pustiti sutra. No to još nije potvrđeno.

"Rješavaju se administrativne formalnosti. Nadamo se da će sutra sve biti riješeno", rekli su za pak za Jutarnji u hrvatskom veleposlanstvu iz Pretorije. Isti listt navodi kako je sve to samo formalnost te da im je suradnik iz Zambije Stafrance Zulu, rekao kako mu je rečeno da su oslobođenim Hrvatima savjetovali da sutra dođu po djecu jer je bilo kasno obaviti formalnosti oko njihove predaje posvojiteljima.

Kazao nam je i kako među Hrvatima u Zambiji vlada dobro raspoloženje i da se pripremaju za večeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prema saznanjima Večernjeg lista navodno nema nikakvih problema s imigracijskom službom osim toga da im je prošlo radno vrijeme te da bi četiri hrvatska para u petak trebalo biti s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković pozdravio sudsku odluku u Zambiji

 Premijer Andrej Plenković u četvrtak je pozdravio oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji, kazavši kako je Hrvatska cijelo vrijeme pružala konzularnu podršku te da će vlada izmijeniti zakon kako bi se izbjegle pravne nejasnoće. 

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je danas - sedam mjeseci od uhićenja - optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pozdravljam ovu današnju odluku zambijskog višeg suda u Ndoli. Mislim da je to dobro, dobro je za naše državljane, isto tako je dobro za njihovu djecu koja ima potrebne dokumente”, rekao je premijer u izjavi novinarima u Moldaviji, dodavši da vjeruje da će se svi oni “vrlo brzo” vratiti u Hrvatsku. 

Plenković je rekao da je Hrvatska kao “odgovorna država” cijelo vrijeme pružala adekvatnu pomoć optuženim Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Istodobno mi smo kao vlada, s obzirom na određene pravne nejasnoće koje su postojale, pristupili izmjeni zakona o međunarodnom privatnom pravu”, čime će se “otkloniti sve nedoumice ili pravne praznine koje su eventualno ranije postojale”, kazao je premijer, dodavši kako je zakon “ovih dana u raspravi” u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo