Nova crkvena ofenziva u školama

Raste broj učenika koji u srednjim školama slušaju katolički vjeronauk – sa 117.530 učenika prije dvije godine narastao je na prošlogodišnjih 123.772. Pojedini profesori to pripisuju pritiscima, koji su se ove godine dodatno zaoštrili.

“Interes za etiku je oduvijek bio manji, uglavnom zbog pritisaka Hrvatske biskupske konferencije, iako se to nije činilo javno”, kazala je profesorica etike iz jedne dalmatinske srednje škole Slobodnoj Dalmaciji. Ostvaruje li Crkva svoj plan, odnosno korake otpora Ministarstvu znanosti, mimo službene politike?

Naime, proteklih godina je bilo poziva svećenika da djeca pohađaju vjeronauk, a ne etiku. No, slučajevi su bili sporadični, a ove godine pozivi se mogu čuti u svim krajevima Hrvatske i u isto vrijeme, dakle neposredno uoči upisa u srednje škole, piše list.

Razlika je i u tome što i vjeroučitelji, navodi profesorica, već u osmom razredu zastrašuju djecu da je etika teška i da je neće moći svladati, a roditelji nisu željeli upadati u konflikte s Crkvom.

Pritisak ide u red službe

“No, ove godine roditelje otvoreno pozivaju da njihova djeca upisuju vjeronauk, a ne etiku. Pritisak je snažan”, govori ona. Smatra da je nepravedno što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije prstom maklo da afirmira predmet etiku.

Velečasni Ivica Budinšćak, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, odgovara da svećenici pozivaju učenike da upisuju vjeronauk u srednjoj školi, jer je to u skladu s njihovim pastoralnim djelovanjem i dužnostima službe.

Povratak na Net.hr