NOGALO O PROJEKTU ZA BOLNICU SREBRNJAK: / 'To je intelektualna krađa i znanstveni lopovluk zagrebačke Medicine'

'To je dokaz da u svijetu nije zajamčen uspjeh ako si akademik, već se vrednuje kreativnost i kompeticija'

8.10.2020.
11:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otvoren je postupak javne nabave za Dječju bolnicu Srebrnjak za izradu izvedbenog projekta i izvođenja radova gradnje nove zgrade Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM). Najveći regionalni infrastrukturni projekt iz područja zdravstva i znanosti je time ušao u drugu fazu provedbe. Prema pisanju Večernjeg lista, ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi 164,536.039,37. Iz Grada Zagreba, dakle vlasnika bolnice Srebrnjak, priopćili su da će iznos biti financiran iz EU fondova.

Cilj ovog projekta je omogućavanje organizacijske reforme bolnice iz pedijatrijske bolnice u klinički istraživački centar i polikliniku koja je specijalizirana za dječje bolesti. K tome, omogućit će se i jačanje kapaciteta za istraživanje, inovacije i razvoj kao i suradnja znanosti i industrije na interdisciplinarnim istraživanja. Početak se očekuje u ožujku iduće godine, a rok završenja je 22 mjeseca.

"Pokretanje nove faze projekta dokaz je kako ulažemo maksimalne napore u osiguravanju što brže i kvalitetnije realizacije projekta te kako smo svim snagama stali iza projekta koji ima nemjerljiv značaj za hrvatsku znanost, ali i zdravstveni sustav", rekao je za Večernji list dr. Ivo Dumić-Čule, ravnatelj Bolnice.

Bivši ravnatelj Nogalo: 'Ovo je intelektualna krađa'

Upravni odbor CCTM-a također je imenovan te će on voditi implementaciju projektnih aktivnosti. U tom Odboru imenovani su pulmolog, akademik i predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb Miroslav Samaržija, akademik Slobodan Vukičević, prodekan za znanost zagrebačkog Medicinskog fakulteta Boris Brkljačić, direktor Odjela za translacijska istraživanja u MedILS-u Mladen Merćep, prof. Stjepan Orešković s MEF-a, pročelnik Katedre za pedijatriju MEF-a u Zagrebu prof. Jurica Vuković te Marinko Rade, ravnatelj rovinjske Specijalne bolnice "Martin Horvat".

Dumić-Čule navodi da su "ovako snažna imena dodatna garancija kvalitetne i stručne provedbe svih nadolazećih faza projekta izgradnje CCTM-a". No, bivši ravnatelj Srebrnjaka, Boro Nogalo, smatra da se tu radi o intelektualnoj krađi.

"Prvo treba izabrati tvrtku koja će upravljati projektom, ali nitko se nije javljao pa stalno snizuju kriterije i poništavaju natječaje. A upravni odbor uopće nije predviđen u fizibiliti studiji. Ljudi s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i medicinskog dijela akademske zajednice deset godina su radili na tome da spriječe ovaj projekt, čak su dali i negativno mišljenje, dok se istodobno 40 centara očitovalo pozitivno.

Iako Srebrnjak nije klinika zagrebačkog MEF-a, već Klinika za pedijatriju MEF-a iz Osijeka, oni sada šalju svoju ekipu da vodi projekt. Preuzimaju projekt koji su nastojali srušiti, to je intelektualni i znanstveni lopovluk. MEF u Zagrebu je istodobno, kada i Srebrnjak, aplicirao za translacijski projekt i nisu prošli. To je dokaz da u svijetu nije zajamčen uspjeh ako si akademik, već se vrednuje kreativnost i kompeticija", govori ogorčeni Nogalo za Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali