banner

KOMENTIRAO MALI AGROKOR

NOBILO ‘UDARIO’ PO DORHU: ‘Pa oni građane mogu optužiti bez jednog pravnog dokaza, idu u rat bez municije’

Poslije presude za ‘mali Agrokor’, Nobilo je jasno poručio da ona predstavlja ‘fijasko tužiteljstva’. Nobilo je na suđenju izjavio i da nema niti jednog dokumenta niti svjedoka koji bi teretili optuženike

Ugledni domaći odvjetnik Anto Nobilo govorio je na temu hrvatskog pravosuđa za RTL Danas. Inače, Nobilo je u slučaju “mali Agrokor” bio branjenik Piruške Canjuge, menažderice u Agrokoru.

Poslije presude, Nobilo je jasno poručio da ona predstavlja “fijasko tužiteljstva”. Nobilo je na suđenju izjavio i da nema niti jednog dokumenta niti svjedoka koji bi teretili optuženike.

“Događa se da tužilteljstvo izgubi slučaj i to nije velika stvar, ali to pokazuje ispravnost pravosuđa jer bilo bi sumnjivo da tužilaštvo svaki predmet dobije. Ovdje je sutkinjautvrdila ono što je obrana govorila od početka; optužnica je dignuta bez i jednog materijalnog i bez i jednog personalnog dokaza”, rekao je Nobilo za RTL Danas.

UGLEDNI ODVJETNIK O AFERI JANAF: ‘Postoji ugrađena sistemska greška. Nije logično, ako godinu dana čuvaju informacije, kako zadnji dan iscuri?’

‘Građane DORH može optužiti bez jednog pravnog dokaza’

“Postavlja se jedno pitanje; kako DORH ide u rat bez municije, i drugo pitanje; koja je to prava sigurnost građana u ovoj državi da vas DORH može optužiti, a nema niti jednog pravnog dokaza protiv vas.

Na sudovima se stvorila jedna praksa da se više manje ispituje ima li optužnica sve tehničke sastavne dijelove. Smatram da bi tu sudsku praksu trebalo promijeniti, za dobrobit samih sudaca”, rekao je odvjetnik.

O slučaju ‘veliki Agrokor’

Iako postupci nisu ni na koji način vezani, Nobilo je prokomentirao i što očekuje od procesa za veliki Agrokor koji bi u najboljem slučaju mogao krenuti tek iduće godine.

“Svašta se može očekivati. Naime, ta optužnica ima nekoliko velikih strukturalnih problema. Prva je u tome da gotovo cijela optužnica počiva na vještačenju koje je kontaminirano. Dali su ga u Poljsku, gdje je vještačenje navodno nepristrano, a onda smo dobili račun i prilog računu koji su oni upućivali DORH-u u Zagrebu.

Otkrili smo da je od oko četiri tisuće sati vještačenja obavio KPNG Zagreb što ne bi bio problem da taj isti KPNG nije istovremeno bio vrlo debelo plaćen od Forte Nove koji su podnijeli kaznenu prijavu, odnosno stranka su u postupku. Još gora je stvar što je DORH sklopio ugovor da se neće otkriti imena vještaka, osim prvoga, što je suprotno Zakonu o kaznenom postupku”, istaknuo je Nobilo.

NOBILO TVRDI DA JE PREMIJER SVE ZNAO; Otkrio i zašto je Milanović toliko ljutit, a zgrožen je radom ‘ilegalnih točionica za političku elitu’

‘DORH je bolesnik sustava’

Godinama je Nobilo radio kao državni tužitelj pa s te strane, i sam priznaje, danas je nekako bliži DORH-u nego sucima. Jednom prilikom odvjetnik je izjavio da se DORH pretvorio u bolesnika sustava te je za RTL Danas objasnio zašto je takvog mišljenja.

“Optužuju, a da nemaju dokaza te u svakom predmetu iskrcaju veliki broj dokumenata i svjedoka koji su nepotrebni te na taj način stvaraju postupke koji s pravom iritiraju javnost i traju dugi niz godina. Umjesto da raščiste stvari, oni rade suprotno, a to je zato što ne znaju što je važno, a što ne te time stvaraju određene prednosti”, pojasnio je.

‘Podržavam osnivanje saborskog povjerenstva, ali ispitivanje je vještina’

Nobilo je prokomentirao zahtjev kompletne oporbe za osnivanjem istražnog povjerenstva za provjeru negativnog utjecaja vlasti na institucije državnog sustava jer je i sam sudjelovao u Saborskom povjerenstvu.

“Mislim da saborska povjerenstva nisu dobro pripremljena. Bio sam u jednom slučaju i vidio sam da je to puno niži nivo od suda. Ipak, između ničega i nečega, uvijek je bolje nešto. Slažem se da bi trebalo biti saborsko povjerenstvo, ali morali bi imati i neke stručne suradnike jer ispitivanje čovjeka je vještina”, zaključio je Anto Nobilo za RTL Danas.

Povratak na Net.hr