NOBILO PODRŽAO MILANOVIĆEVU KRITIKU: / 'Niti jedna institucija u ovoj državi nije sveta krava. Vlada želi održati status quo'

Anto Nobilo smatra da je odluka Vlade o tome da pravosuđe ne bude zasebno ministarstvo znak da ne žele promijeniti situaciju u pravosuđu

2.11.2020.
22:04
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Komentiravši stanje u pravosuđu, odvjetnik Anto Nobilo rekao je za N1 da javnost prati stanje u pravosuđu preko jednog dijela velikih predmeta te da pojedini predmeti na hrvatskim sudovima traju i više desetljeća. "Potez Vlade da pravosuđe ne bude zasebno ministarstvo i da na čelu nema čovjeka iz pravosuđa pokazuje da nemaju namjeru promijeniti stanje u pravosuđu, nego zadržati status quo", uvjeren je Nobilo.

Dodaje da se slična stvar događa i s Državnim odvjetništvom, jer glavna državna odvjetnica ne dolazi iz kaznenog odjela. "Na dva ključna mjesta imamo ljude koji nisu iz struke i to smanjuje kapacitete tih institucija, kao i kvalitetu njihovog rada", rekao je Nobilo.

Viši kazneni sud je nepotreban?

Nobilo smatra da je Viši kazneni sud nepotreban i da se uvodi zato što je Vrhovni sud u zaostacima tako da tamošnji suci ne mogu stići rješavati sve predmete. "Umjesto da smo pojačali Vrhovni sud za tih 5 do 10 novih sudaca, donosimo odluku da Vrhovni sud neće rješavati žalbe, nego će to činiti Viši kazneni sud, a suce će imenovati Vlada. Strah me da će izvršna vlast imati dodatni utjecaj na pravosuđe", rekao je Nobilo.

"Politika je imala razlog zašto je krenula u to, ne vidim razloga zašto bi odustali od toga, Mogu zaključiti da bi mogli to osnovati, da bi mogli pustiti u rad, premda za demokraciju u Hrvatskoj to nije dobro", rekao je Nobilo.

Institucije nisu 'svete krave'

Komentirao je i izjave predsjednika Zorana Milanovića, rekavši da je predsjednik izrekao nekoliko dobrih stavova o pravosuđu, ali da se to izgubilo u sukobu s premijerom. "Mislim da niti jedna institucija u ovoj državi nije sveta krava i svaka treba doživjeti kritiku kad je to opravdano. Državno odvjetništvo ima veliki problem i nećemo mu pomoći ako šutimo. Visoka korupcija koja je premrežila ovu državu jest prvorazredno pitanje nacionalne sigurnosti. Što se tiče sadržaja, mogu podržati predsjednika kad o tome govori, ali što se tiče forme, to nije moj način govora", rekao je Nobilo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali