POSLJEDICE POTRESA

NJIHOVE KUĆE SVAKI DAN ‘TONU’ SVE VIŠE: ‘Rekli su da se čuvamo, da se pazimo i da pratimo. Ili će nas biti, ili neće…’

Mještani Čukura kod Hrvatske Kostajnice suočeni su s klizištima koja na tom području postaju sve opasnija, a Vlada im je obećala pomoći u sanaciji šteta, ali tek kad se ‘sve smiri’

Tlo na Baniji trese se svakodnevno, a u noći na ponedjeljak oko 1.37 sati seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres magnitude 3,4 po Richteru s epicentrom kod Petrinje. No, na području sela Čukur sve je teže sa svakim potresom. Mještani tog kraja već se dugo bore s klizištima koja su postala sve opasnija, a obitelji koje tamo žive sve su zabrinutije, piše RTL.

Neupotrebljive kuće

Zbog klizišta je nekoliko kuća privremeno neupotrebljivo, ali vlasti tvrde da opasnosti po život nema. Tvrde da će pomoći sanirati štetu, kada se sve smiri.

Kuća Miloša Džebre iz Čukura kod Hrvatske Kostajnice dobila je žutu naljepnicu nakon potresa u Petrinji, s preporukama da u sjevernom dijelu kuće ne boravi. Također, Miloš tvrdi kako iz dana u dan primjećuje promjene na kući te da se boji da će kuća jednog dana samo otklizati na susjedov teren. “Rekli su samo da se ovaj kompletan teren samo slegnuo, ja sam tu laik. Ove dvorišne zgrade izdržale su taj dio tereta, onih pukotina nema, ali su se kompletno slegle”, rekao je Miloš Džebro za RTL.

Slična situacija je u i susjednim dvjema kućama. Posjetili su ih geolozi, statičari, geotehničari i postavili mehanizme za praćenje kretanja tla, ali više od toga, kako kažu, nisu im rekli. “Struka rekla, čuvajte se, budite dobri, doći će netko drugi, ovo ono, evo što da vam ja kažem. Ali ne mogu reći da nisu bili”, rekao je Nikola Džebro.

ŽIVOT U NAJZABAČENIJEM HRVATSKOM SELU: Stanovnici bez signala i interneta, a kada zađe sunce – nemaju ni struje; ‘Ovo je kraj svijeta’

‘Nije riječ o klizištu’

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice rekao je da nije riječ o klizištu, već se područje cijele Banije pomaknulo desetke centimetara istočno, a to je tek jedna od posljedica. “Geolozi su došli 10. siječnja na teren, snimili stanje i utvrdili da se nešto događa. Nije alarmantno, ali da dolazi do nekog pomicanja tla”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić.

Radi li se o klizištu, puzištu, pomaknuću ili slegnuću u Čukuru nije toliko bitno za mještane tog područja, već je ono što njih muči pitanje mogu li ostati na svojim ognjištima i što im je činiti.

“Rekli su da se čuvamo, da se pazimo, da pratimo ima li pucketanja i mi se ponašamo tako, ali stanje je takvo kakvo jest. Rečeno je i da se to treba žurno sanirati i da će oni što prije napraviti elaborat”, govori Miloš Džebro.

U međuvremenu se tlo i dalje trese, a mještani su i dalje u strahu. Potpredsjednik Vlade obećao je pomoći kad se prestane tresti. “Predstoji nam čekati smirivanje tla kako bi ljudi mogli sanirati štetu”, rekao je Tomo Medved.

Potres je otvorio rupe, ali i pitanja što i kako ubuduće graditi s terenom oko Kostajnice, poznatom po klizištima. Prije dvije godine, u desetak kilometara udaljenom Starom putu otklizalo je osam kuća. “Potres je otvorio nove vidike, ili će nas biti ili neće…”, poručio je Miloš Džebro.

OPET POTRESI: Kod Petrinje magnituda 3.4, a dva ‘udarila’ i u Zagrebačkoj županiji – jači je bio magnitude 2.8; ‘Ovo više nije normalno!’

Povratak na Net.hr