Play ponuda

NITKO IM NISTA NE MOZE / Na drzavne sluzbenike zalilo se 477 gradana - 'pao' jedan otkaz

shimmer fallback

Zbog dugih redova i nepristojnih sluzbenika gradani su samo lani uputili 500-tinjak prituzbi na ponasanje drzavnih sluzbenika.

1.3.2015.
21:15
Play ponuda

U zagrebackoj Petrinjskoj salteri su puni. Vade se dokumenti, ispunjavaju formulari, sluzbenici rade bez prestanka da ne bude guzve. Jer bas redovi gradane najvise zivciraju.

Bas je to jedan od najcescih razloga prituzbi na neeticno ponasanje drzavnih sluzbenika koji stize na stol Zorana Radica, etickog povjerenika u ministarstvu unutarnjih poslova.

''Mozete zamisliti frustraciju gradanina koji sat vremena stoji u redu pa mu sluzbenica kaze da mu fali nekakav dokument i onda trazi objasnjenje", kazao je za RTL povjerenik za etiku u MUP-u, Zoran Radic.

Samo 53 prituzbe osnovane

Od svih drzavnih sluzbi, bas je MUP-u stiglo najvise prituzbi. Sto zbog velikog broja sluzbenika, sto zbog prirode posla. Kaznjavanje u prometu, osiguravanje velikih skupova, intervencije zbog nasilja, izvrsavanje delozacija, sve su to poslovi policije.

U MUP-u je lani bilo 212 prituzbi, slijedi Porezna s 56 prituzbi, pa ministarstvo graditeljstva s 22. Od ukupno 477 prituzbi u svim drzavnim sluzbe, samo su 53 ocijenjene osnovanima. Vecinu se opomenulo usmeno ili pisano.

''Gradani se uvijek zale na ponasanje sluzbenika, da su nepristojni, da im ne pruzaju dovoljno informacija i da im ne pomazu u ostvarivanju njihovih prava'', rekla je Vesna Siklic Odak, nacelnica Sektora za etiku, sustav vrijednosti i izobrazbu drzavnih sluzbenika Ministarstva uprave.

Play ponuda
Play ponuda