Nisu se mogli izjasniti kao Istrijan ili Crnogorac

shimmer fallback
4.4.2011.
21:33
Play logo

Iz Popisnog povjerenstva Istarske županije mole sve građane da se odmah jave u svoje popisne ispostave ako su imali neki problem s popisivačem, kao i da jave identitet tog popisivača.

Zasad, naime, imaju dojave da se jedna osoba nije mogla izjasniti kao Crnogorac i navodno jedna kao Istrijan. Još nemaju saznanja o identitetu popisivača u tim slučajevima, ali ne očekuju probleme u njihovom identificiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član povjerenstva Alen Damijanić ponavlja stav iz Zakona o popisu birača po kojem se svatko može izjasniti kako želi pa, ako je bilo drugačijih istupa popisivača, to odmah treba javiti popisnoj ispostavi, uključujući ime i prezime popisivača. Dojave će se provjeriti i, ako se utvrdi da je nepravilnosti bilo, poduzet će se propisane mjere.

Županijsko povjerenstvo o tome će informirati Državni zavod za statistiku i za takvog je popisivača rad na popisu stanovništva završen. Takav je stav iznova potvrđen u ponedjeljak na sjednici povjerenstva.

Na njihovu je adresu stigao i prigovor jednog od kandidata za popisivače na području popisne ispostave Pula. Ako je žalba osnovana, ona će biti uvažena, a ako nije, njegovo će mjesto zauzeti netko s liste rezervi. Neki od njih već su angažirani jer od 712 popisivača manji dio nije uspio položiti završni test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za druge probleme u županijskom popisnom povjerenstvu ne znaju, ali sve se budno prati, u popisnim ispostavama su organizirana dežurstva, a i njihovi su članovi stalno na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub mladih IDS-a zaprimio je nekoliko prijava građana Istre, pretežito s područja Poreča, Juršića i Šikića, kojima popisivači nisu dozvolili da se izjasne kao Istrijani, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba mladih Vili Rosanda.

Naglasio je da je time narušeno osnovno ustavno i ljudsko pravo birača, pozvavši pritom građane da takve i slične primjere prijave županijskom povjerenstvu za popis stanovništva ili se putem Facebooka obrate Klubu mladih. Rosanda veli da su dosadašnje nepravilnosti prijavili sami građani, kojima je tijekom popisivanja rečeno da se ne mogu izjasniti Istrijanima, a nekima se zbog toga prijetilo i novčanim kaznama, piše Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vezani članci:

arti-201104040377006 arti-201104030142006

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo