KAKO IM JE USPJELO?

NISU IZABRANI, A DOBILI SU FOTELJE: Evo tko je progurao Dalić i zašto se to nikako ne sviđa ministru financija

U novoj Vladi HDZ-a i Mosta nalazi se šestero ministara koji nisu prošli kroz izborni proces, nemaju izborni legitimitet, ali svejedno su uspjeli ući u Banske dvore. Oni koji su potegnuli u predizbornoj kampanji zbog toga su pomalo uvrijeđeni.

Naime, da bi Martina Dalić, Nina Obuljen, Gabrijela Žalac, Nada Murganić i Pavo Barišić (Ante Šprlj izostavljen je jer kao sudac nije ni mogao biti) ušli u Vladu, morali su potegnuti dobre prijateljske veze s ljudima iz vrha HDZ-a, piše Večernji.

HDZ-ovce trenutno najviše iritira nagli uspon Martine Dalić, koja je u vrijeme Karamarkovog HDZ-a tu stranku napustila nezadovoljna njegovom politikom. Sada je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade. Izvori Večernjeg lista navode kako je presudnu ulogu u tome imao Davor Božinović, jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića. Naime, Dalić i Božinović navodno su jako dobri prijatelji.

Poznanstva i prijateljstva

‘Njih su se dvoje i u toj Vladi često savjetovali u odnošenju odluka. A i nakon te Vlade, kao saborski zastupnici, često su viđani po kavama. Zaista su veliki prijatelji’, navode izvori iz HDZ-a. Bez Božinovićeve potpore moguće je da Martina Dalić ipak ne bi dobila tako visoku poziciju u Vladi jer se to dogodilo praktički u zadnji trenutak. Dotad je kao siguran potpredsjednik za gospodarstvo i financije slovio ministar Zdravko Marić.

zdravko marić

Mariću će sada pak Dalić biti nadređena, a ta se situacija, tvrde HDZ-ovci, ne sviđa ministru financija. Dalić je primarno financijašica i vjerojatno će je taj sektor zanimati više od njezinog resora. S njezinim ulaskom u Vladu ne slaže se ni Goran Marić, ministar bez portfelja zadužen za državnu imovinu.

 

‘Martina Dalić velika je prijateljica guvernera Vujčića, a Goran Marić veliki je kritičar Hrvatske narodne banke’, komentirao je jedan HDZ-ovac.

Obiteljske veze

Što se Pave Barišića tiče, nagađalo se da mu je pomogao Vladimir Šeks, no izvori iz HDZ-a tvrde kako se on i Plenković poznaju iz Paneuropske unije. To je poznanstvo Barišiću ipak više pomoglo.

I nova ministrica EU fondova, Gabrijela Žalac, u dobrim je odnosima s Plenkovićem – znaju se još otkako je ona bila županijska pročelnica za europske integracije, a on državni tajnik za to područje.

Za Ninu Obuljen, novu ministricu kulture, Plenković je sam priznao da je poznaje dugi niz godina, da joj zna obitelj i da su u dobrim odnosima. Ministrica Nada Murganić za demografiju i socijalu prije je prijedlog karlovačkog HDZ-a jer je i lani konkurirala za ministricu.

Povratak na Net.hr