Premijer objavio: Odsad smo namjerna država

Prije samo dva dana premijer Zoran Milanović prilikom posjeta Slavoniji kazao je kako je Hrvatska slučajna država. Danas, pak, na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke, premijer je pokušao sanirati rečeno.

“Nakon tri tjedna stanke vraćamo se na posao da ovo ne bi bila slučajna država. Ovo nije slučajna država. Moramo raditi, da ne bi bila slučajna, odsad će biti namjerna, a to traži koncentracije i truda od svakoga od nas”, uvodne su riječi premijera Zorana Milanovića na prvoj sjednici Vlade nakon godišnjih odmora.

“Hrvatska ne smije ovisiti o slučaju kiše ili suši. Ne smije biti blagodat za turizam, a prokletstvo za proizvođače hrane”, dodao je Milanović.

Podsjetio je i da se 22. kolovoz u EU obilježava kao Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, te da on pada na dan kada je potpisan pakt između Rusije i Njemačke uoči Drugog svjetskog rata, Molotov – Von Ribbentrop.

Kreće legalizacija

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i uredbu o legalizaciji bespravnih objekata koji je predstavio ministar Ivan Vrdoljak koji je istaknuo kako će se legalizacija objekta moći platiti obročno, a ukoliko je uplata jednokratna, ići će uz popust od 25 posto.

Tako će legalizacija obiteljske kuće od oko stotinjak kvadrata koštati oko 3.200 kuna, a ako je kuća te iste veličine na 100 metara od mora naknada će biti 20.000 kuna.

Uredbu je uvelike podupro i premijer Milanović kazavši kako popusta u ovoj fazi ima, ali kako ga ubuduće neće biti. “Hrvatska nije uništena, i još uvijek možemo napraviti veličanstvenu stvar”, kazao je premijer , istaknuvši kako opravdanja za bespravnu gradnju više neće biti: “Hrvatska nije Karachi ili Rio de Janeiro da se kuća može ‘sakriti'”.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović predstavio je prijedlog odluke o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza vlakom i autobusom za redovite učenike srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2012. godine.

Sufinancirat će se 75 posto iznosa cijene karte, a učenik mora redovito pohađati školu, kupovati mjesečnu kartu i udaljenost od mjesta boravišta mora iznositi više od pet kilometara.

Smanjenje plaća u agencijama

Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je kako će se uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, plaće u agencijama Vlade i drugim institucijama pod nadležnostima Ministarstva uprave, prilagoditi onima u državnoj službi. Dodao je da će biti smanjene, ali i određene “na logičan i pravilan način”.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova, Branko Grčić izvijestio je kako je iskorištenost novca iz EU fondova ove godine veća od 50 posto, što 12 posto više od prošle godine.

Povratak na Net.hr