'NISAM POGRIJESIO' Hanzekovic otkrio zasto je dao 15 milijuna kuna jamcevine za Bandica

Bandicev odvjetnik Marijan Hanzekovic kazao je da se Milan Bandic drzao svih mjera. Objasnio je zasto je za svog klijenta platio jamcevinu od 15 milijuna kuna.

Najnovije dogadaje vezano za pritvaranje Milana Bandica u emisiji Otvoreno na HRT-u su komentirali njegov odvjetnik Marijan Hanzekovic, saborski zastupnik Josip Kregar, novinar Novog lista Ladislav Tomicic i Procelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinic.

Fokusirani na predmet

O spekulacijama kako je donijeta odluka da ce Vesna Kusin zamjeniti Bandica, njegov odvjetnik Hanzekovic je rekao da o tome nije razgovarao s Bandicem jer je on fokusiran na predmet.

“Odluka ce morati ici preko nas, ali mislim da on nece odlucivati dok se ne donese drugostupanjska odluka o nasoj zalbi”, rekao je Hanzekovic.

Josip Kregar rekao je da se situacija dramatizira.

Sandra Svaljek mijenja gradonacelnika dok on ne moze obavljati duznost, druge podatke nemam. Odluka je u Bandicevim rukama, ali dok je ne izmijeni, na snazi je njegova ranija odluka i Svaljek ima pravo obavljati svoju funkciju”, kazao je Kregar.

Hanzekovic je ustvrdio da ne moze detaljno govoriti o predmetu, ali da se Bandic pridrzavao svih mjera.

“Nije krivotvorio ni poticao na pocinjenje kaznenog djela, niti je itko pocinio takvo djelo. Nema antidatiranih dokumenata”, porucio je.

Ladislav Tomicic smatra da ovaj slucaj odudara od slucaja Ive Sanadera i Marine Lovric Merzel.

“Premijera su puno duze drzali u pritvoru, novinari su mu kampirali pred kucom… Cini mi se da je tamo bilo povrede ljudskih prava koju ovdje ne vidim. Imate 15 milijuna razloga da branite svog klijenta no mene smeta cinjenica da se proces a priori svrstava pod kapu politike – ja to ne vidim. Brine me sto se krecemo na terenu gdje nitko ne preispituje Zupanijski sud u Zagrebu. Mislim da slucaj treba izmjestiti sa zagrebackog suda, primjerice u Rijeku”, rekao je Tomicic.

Postao je lovina

Pavle Kalinic smatra da je Bandic 2009. godine kad je krenuo u predsjednicku kampanju, postao lovina i tada su se poceli pojavljivati problemi.

“Ovo je klasican politicki obracun. Ljudi s vrha vlasti instruirali su da se ide k njemu. Radi se o policijskom progonu, nacinu da se sjedne na 7 milijardi zagrebackog proracuna”, kazao je.

“Pri ispitivanju porijekla Bandiceve imovine, slike su pobrojane i procijenjene. Od 400 slika samo je jedan Crncic od 60.000 kn i jos tri slike koje vrijede oko 20.000 kuna. Sve su date, nisu kupljene. Sve ukazuje na gonjenje s jakim politickim nabojem. Nije normalno da PNUSKOK prijeti svjedocima. Dosli su mi se pozaliti, skupljam dokaze. Zalimo se na rjesenje da se zatvara i rjesenje o prosirenju istrage. Odgovor mora doci otprilike iduceg cetvrtka ili petka”, rekao je Hanzekovic.

Nisam pogrijesio

Hanzekovic je objasnio i zasto je platio jamcevinu od 15 milijuna kuna za svog klijenta.

“Nisam pogrijesio. Dao sam jamcevinu jer sam smatrao da nema osnova cak ni za to da se Bandica pozove na ozbiljan informativni razgovor, a kamoli da dode do hapsenja. USKOK ljude hapsi i drzi po nekoliko mjeseci u zatvoru i onda, ako u tome vremenu nesto nadu ok, ako ne, nikome nista. To je protiv ljudskih prava. Moj razlog zasto sam to dao jer sam smatrao i danas smatram da je to nesto sto ne stoji i nema dokaza cak je u nekom smislu smijesno”, zakljucio je i dodao da se cudi sto su svi mirni dok ljude hapse iz trivijalnih razloga.

Povratak na Net.hr