banner

BANIJA ILI BANOVINA?

NINO RASPUDIĆ: ‘Bačena je kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven, da ne bi govorili o propustima vladajućih’

Zastupnik stranke Most, Nino Raspudić smatra da je rasprava oko Banije i Banovine taktika vladajućih, a cijepljenje saborskih zastupnika smatra neumjesnim

Nino Raspudić, saborski zastupnik i član stranke Most gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao aktualnu situaciju u Hrvatskoj, a budući da je predavač na zagrebačkom Filozofskom fakultetu komentirao je i raspravu o polemici Banija-Banovina.

Polemika Banija-Banovina

“Moji kolege kroatisti su bili jasni: u hrvatskom standardnom jeziku ispravno je reći i jedno i drugo, a u srpskom samo Banija. E sad tu ulazi i sciolingvistika koja kaže da je do negdje 30-ih godina 20. stoljeća prevladavao oblik Banovina, a da je onda u vrijeme koje se politički veže za sprsku dominaciju prevladavalo Banija, nakon 90. opet Banovina. Ali ono što mislim da je tu važno reći je da smatram da se radi o jednom spinu vladajućih, sa tog famoznog partijskog sastanka je iscurilo samo ono što su oni željeli da iscuri. Mislim da je u javnost bačena kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven, da ne bi govorili o golemim problemima na području Banovine i propustima vladajućih”, poručio je Raspudić.

Također, za RTL je rekao da Most podržava osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu.

“U ovom trenutku je nama najvažnije donijeti pomoć donošenju najkvalitetnijeg rješenja za obnovu, ne samo za Banovinu nego i Zagreb, koji vidimo deset mjeseci stoji na mjestu. Ovo je jedna sporedna stvar, ali važna prije svega da vrati povjerenje ljudima koji će se sutra vraćati u obnovljene kuće da mogu biti sigurni da im se neće dogoditi ono što se dogodilo dijelu njih u ovom potresu. Istražno povjerenstvo nije lov na vještice i smatram da nakon što je Hrvatska pretrpjela strašnu agresiju da je osiromašena prvih poslijeratnih godina napravila veličanstven posao u obnovi, radi se o 150.000 kuća”, izjavio je Raspudić i dodao:

“Imamo jasne argumente zašto je potrebno povjerenstvo, a vladajući ako su spremni pretrpjeti takvu političku štetu i poslati jako lošu poruku hrvatskim građanima, a to je da imaju nešto protiv istraživanja očitog kriminala kod dijela obnovljenih kuća, onda i dalje preuzimaju moralnu i političku odgovornost za prikrivanje tih stvari”.

U ponedjeljak je na rasporedu i cijepljenje saborskih zastupnika, ali doza je malo. “Iskreno moram reći da nigdje u Europi nisam vidio sličan primjer. Vidio sam primjere da par najistaknutijih ljudi, premijer, predsjednik, pa i papa nekome potrebnijem uzima cjepivo da pošalje širu poruku. Međutim, ovo da se cijepi preko 100 ljudi ispred prioriteta mi je neumjesno”, zaključio je Raspudić.

NIKADA NITKO NIJE GOVORIO BANOVINA: Odjednom, na tome su se počeli dijeliti pravi Hrvati od komunjara, povjesničar objašnjava zašto

BLISKI PRIJATELJI TVRDE DA SE PAPA FRANJO CIJEPIO PROTIV KORONAVIRUSA: No, Sveta Stolica još to nije potvrdila

Povratak na Net.hr