Nimalo ohrabrujuci podaci o stanju u Hrvatskoj

shimmer fallback
7.5.2014.
14:17
Play logo

Rezultati i dalje jasno upiru na rodno uvjetovane nepovoljne trendove na trzistu rada te sa statistickom relevantnoscu ukazuju na postojanje staklenog stropa.

Istrazivanjem je utvrdeno kako postoji velika razlika u zastupljenosti zena i muskaraca s obzirom na pravni oblik drustva. Ako se istrazivanje sagleda u kontekstu slicnih istrazivanja Europskoj uniji koja su usredotocena na izlistana dionicka drustva, zastupljenost zena u upravama dionickih drustava u Hrvatskoj iznosi 17,32%, a muskarca 82,68%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nimalo ohrabrujuce brojke

Promatraju li se nadzorni odbori, situacija je nesto bolja te udio zena u nadzornim odborima dionickih drustava za zene iznosi 21,69%, dok su muskarci na 78,31%. Ovakav brojcani odnos i dalje nije ohrabrujuci. Bolju zastupljenost zena uocilo se u drustvima s ogranicenom odgovornoscu, pa su tako u upravama tih drustva zene zastupljene sa 31,87%, a u nadzornim 24,6%.

Istovremeno, zabrinjavajuca je cinjenica da u trgovackim drustvima ogranicenom odgovornoscu zastupljenost zena naglo pada sto je drustvo trzisno utjecajnije i njegova upravljacka struktura slozenija, tako da u upravama trgovackim drustvima ogranicene odgovornosti s nadzornim odborom zene cine tek 16,30%.

Nalazi istrazivanja pokazuju i da je tek 9,43% zena uspjelo doseci poziciju predsjednica upravnih tijela, a za predsjednice nadzornih odbora ta je brojka nesto veca – 14,3%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednu clanicu tri clana

''Na jednu clanicu upravnih tijela i nadzornih odbora hrvatskih trgovackih drustava dolaze tri clana, dok je vjerojatnost sudjelovanja zena nakon 55 godine u upravnim tijelima vise od 100% manja od vjerojatnosti sudjelovanja muskarca iste dobne skupine'', istice pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Visnja Ljubicic te dodaje kako ''trend povecanja broja visokoobrazovanih zena na trzistu rada u zadnjem desetljecu zasigurno doprinosi rastu udjela zena na upravljackim pozicijama, ali i da premda istovremeno podaci pokazuju da na rukovodecim pozicijama postoji puno zena s potencijalom za upravljacke pozicije, one svejedno na tim pozicijama ostaju znacajno podzastupljene“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate koji nisu ohrabrujuci komentirao je i Davor Majetic, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca:

''Uravnotezena zastupljenost zena i muskaraca na upravljackim pozicijama jamac je kompanijama na hrvatskom trzistu da na najbolji nacin koriste ljudski potencijal koje im drustvo nudi. HUP ce zajedno s Pravobraniteljicom aktivno sudjelovati u predlaganju konkretnih mjera za pruzanje jednakosti prilika u pogledu sudjelovanja na upravljackim pozicijama pri cemu primarni kriteriji trebaju biti znanje, strucnost i trud.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon predstavljanja rezultata odrzao se okrugli stol ''Rodna uravnotezenost na upravljackim razinama'' na kojem se raspravljalo o glavnim zakljuccima i nalazima istrazivanja.

Okrugli stol

Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, na okruglom su stolu sudjelovali Mirando Mrsic, ministar rada i mirovinskog sustava, Davor Majetic, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Gordana Deranja, predsjednica Uprave, Tehnomont, Ruza Tomic Fontana, direktorica Odjela za komercijalne poslove, Coca-Cola, Marija Felkel, HR direktorica, Siemens, Ilijana Jelec Suster, predsjednica Uprave Erste nekretnina i Hrvoje Veselko, direktor prodaje iz Vipnet-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istrazivanje je provedeno u sklopu prve faze EU Progress-projekta ''Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlucivanja“ cija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova s partnerima Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj trzista rada i DiM – Udrugom za gradansko obrazovanje i drustveni razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo