Nikada neće dobiti plaće, ali državi moraju platiti poreze i doprinose

shimmer fallback

Nemamo od čega živjeti, a Ministarstvo financija nam želi naplatiti davanja na plaće koje nam nisu isplaćene, niti će po svemu sudeći, ikada biti isplaćene.

28.10.2012.
11:54
Play logo

Vapaj je to riječkih pomoraca koji su proživjeli gotovo godinu dana golgote na brodu Katina, prisilno usidrenom u Jemenu na zahtjev vjerovnika, bez struje, vode za pranje, redovne opskrbe hranom i plaće, a ovih su dana, zajedno sa svojim obiteljima, doživjeli novi šok, kada su im stigle uplatnice Porezne uprave za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za 'plovidbu'na Katini.

Potražuju goleme iznose

Od trojice Riječana koji su se s Katine iskrcali u srpnju ove godine, spašavajući živu glavu – mehaničara Vlade Podobnika, prvog časnika palube Branka Mičetića i zapovjednika Davora Brozičevića, Ministarstvo financija, objavio je Novi list, potražuje peteroznamenkaste iznose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, iako oni za vrijeme provedeno na brodu od poslodavca, šibenske kompanije Brodarstvo, nisu dobili ni centa. No to, očito nije smetalo birokratima iz Porezne uprave da im uredno 'odrežu' doprinose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore je u cijeloj priči prošao prvi časnik Branko Mičetić koji je na brodu, zbog životnih uvjeta gorih nego u najgorem zatvoru, pretrpio moždani udar, zbog čega je u komatoznom stanju bio prebačen u bolnicu u jemenskom gradu Hodeidah. Mičetić se od posljedica još oporavlja, a nakon što je njegova obitelj već zapala u financijske poteškoće, budući da godinu dana nije primao plaću, sada Porezna uprava od njega potražuje preko dvadeset tisuća kuna. Da stvar bude gora, i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odbija mu priznati ozljedu na radu pa je bez ikakvih prihoda, a s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje i bez šanse da se ponovno zaposli. Njegova supruga Željka ogorčena je ponašanjem države prema njenom suprugu koji je bez novca i zdravlja ostao tuđom krivnjom.

Nikad više neće moći na brod

"U HZZO-u odbijaju priznati ozljedu na radu s obrazloženjem da se dijagnoza ne može dovesti u uzročno posljedičnu vezu s teškim uvjetima kojima je moj suprug bio izložen, kao i da nema svu dokumentaciju iz bolnice u Jemenu, zbog čega on nema pravo ni na kakve prihode za vrijeme trajanja liječenja. On sigurno više nikad neće biti sposoban za brod, nakon više od trideset godina plovidbe. Povrh svega, sada još moramo platiti i više od dvadeset tisuća kuna doprinosa, iako suprug za vrijeme za koje su mu obračunati nije zaradio ništa.

Ne znam što ćemo učiniti i kako ćemo živjeti, a kamoli još i to platiti, povrh ostalih dugova nagomilanih za tih godinu dana koliko je bio na brodu bez plaće", kaže za Novi list Mičetićeva supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo financija bez odgovora

Mehaničar Vlado Podobnik dobio je uplatnice u iznosu nešto većem od 18 tisuća kuna, što on i njegova obitelj ne mogu podmiriti, s obzirom da je dulje od godinu dana bio bez primanja. Podobnik se prije dva tjedna ponovno ukrcao na brod, kako bi obitelji osigurao egzistenciju, no ostane li Porezna uprava čvrsta u namjeri da od njega naplati doprinose na neisplaćene plaće, opet će mjesecima biti bez plaće, ističe njegova supruga Snježana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Brozičević nije želio istupati u medijima, ali je kratko potvrdio da je i on dobio rješenje za uplatu doprinosa.

Na pitanje Ministarstvu financija postoje li, s obzirom na okolnosti, osnove da se pomorcima s Katine dug za doprinose poništi, odgodi, ili barem omogući otplata na rate, odgovor novinari nisu dobili. Iz Ministarstva pomorstva javio se pomoćnik ministra Nikola Mendrila kratko kazavši kako su svjesni problematike i da pokušavaju pomoći pomorcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proslijedili smo njihove zahtjeve i ostalu dokumentaciju Ministarstvu financija pa se nadam da ćemo uspjeti pronaći rješenje za ovu situaciju", kratko je odgovorio Mendrila.

Banke također ne uvažavaju posebnost situacije

Osim državnih institucija, ni banke nemaju milosti prema prema pomorcima s Katine, svjedoči električar Denis Malnar koji se s broda iskrcao u svibnju, a upravo ovih dana očekuje ukrcaj na drugi brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banka mi je blokirala račun, kreditne kartice, poslala na naplatu devedeset tisuća kuna kredita odjednom i obračunava mi zatezne kamate za cijeli iznos. Ništa bolje nije ni s telekomom, koji mi je isključio telefone. Na sve strane pokušavam objasniti što mi se dogodilo, ali dobivam svuda isti odgovor da im je žao ali ne mogu pomoći. Ne žele pomoći, jer da žele mogli bi", kaže Malnar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sindikatu pomoraca Hrvatske kažu kako postoji pravna osnova da se pomorcima s Katine oprosti dug za doprinose. "To se mora, a i zakonski može učiniti, s obzirom da ne postoji osnova po kojoj bi se moglo očekivati da će oni taj novac dobiti jer će novac od eventualne prodaje broda pripasti hipotekarnim vjerovnicima i jemenskim vlastima", objašnjava glavni tajnik Sindikata Predrag Brazzoduro. U Mičetićevom slučaju, odbijanje HZZO-a da mu prizna ozljedu, odnosno bolest kao posljedicu uvjeta na radu, Brazzoduro kaže da se radi o vrijeđanju zdravog razuma.

Play logo

Još jedan pomorac i dalje je na brodu

Juraga se oglušuje na pozive Direktor šibenskog Brodarstva Vitomir Juraga(vlasnik broda je tvrtka Katina Ltd., a menadžer Brodarstvo d.o.o. iz Šibenika) kojeg pomorci prozivaju zbog neisplate plaća, oglušio se na sve pokušaje Novog lista da s njim stupe u kontakt. Brod, prema saznanjima lista, još nije prodan te da i dalje na sidrištu u Jemenu, a na brodu se i dalje nalazi jedan pomorac iz Rijeke, mehaničar Giovanni Sencich koji se unatoč užasnim uvjetima života odbija iskrcati prije nego mu poslodavac isplati zaostale plaće.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo