Play ponuda

NIJEMCI TESTIRALI HRVATSKE TUNELE: / Jedan je dobio crvenu oznaku. Evo koji su mu nedostaci

Image
Foto: Duško Marušić / PIXSELL

Njemački autoklub ADAC proveo je istraživanje o sigurnosti tunela u Austriji, Italiji i Hrvatskoj, a od naših nije zadovoljio samo jedan

9.8.2020.
21:48
Duško Marušić / PIXSELL
Play ponuda

U istraživanju ADAC-a, njemačkog autokluba, objavljena je ocjena sigurnosti tunela u kojem prolazunu ocjenu nije dobio samo Tunel Učka. To znači da ne ispunjava sigurnosne standarde koje propisuje Europska unija.

ADAC je istražio sigurnost 16 austrijskih, talijanskih i hrvatskih tunela, uglavnom one kroz koje većina njemačkih turista ide na godišnje odmore, piše Večernji list. Uz Tunel Učku, ADAC je provjerio sigurnost i tunela Konjsko na autocesti A1 te tunela Sveta Tri kralja na autocesti A2.

Image
DOBILI SMO PACKU OD EU, SAD ĆEMO DATI 2 MLRD KUNA DA TO ISPRAVIMO: /

Moramo popraviti tunele, na jedan će otpasti najviše novca

Image
DOBILI SMO PACKU OD EU, SAD ĆEMO DATI 2 MLRD KUNA DA TO ISPRAVIMO: /

Moramo popraviti tunele, na jedan će otpasti najviše novca

Nema izlaza u nuždi i vanjskih ulaza za spasioce

Potonja dva dobili su zelenu oznaku, što znači da ispunjavaju sigurnosne zahtjeve. Što se tiče Tunela Učka, navodi se da mu je nedostatak samo jedna prometna cijev. Velika zamjerka je i to što u tunelu nema niti jednog izlaza u nuždi, zvučnika i vanjskih ulaza za spasioce. Za vozače je zbunjujuće, ističu, da broj traka ispred i u tunelu nije isti pa sve to smanjuje sigurnost tijekom vožnje kroz tunel.

Od 16 pregledanih tunela, više od polovine ne zadovoljava minimalne standarde koje je postavila EU, a svi pregledani tuneli u Italiji dobili su crvenu oznaku, dok su svi austrijski dobili zelene oznake. Austrija ima primjereno obnovljene tunele, a talijanski tuneli ostavljaju dojam nesigurnosti - ističu u ADAC-u.

Play ponuda
Play ponuda