SLAVONIJA U SRCU

NIJE OTIŠAO TRBUHOM ZA KRUHOM, OSTAO JE DOMA: Mladić sreću pronašao u obiteljskom biznisu

Kad mlad čovjek napusti Lijepu našu trbuhom za kruhom nije to ništa neobično, no kad se u nju vrate oni koji su otišli ili štoviše kad se iz velikog grada u mala mjesta vrate oni koji znaju koliko je teško na njemu živjeti, onda i mediji imaju priču. Onu o Fabijanu Jakubeku, mladom Novljanu koji se odlučio vratiti u rodni kraj i baviti pčelarstvom donosi portal Novska.in.

Fabijan Jakubek je godinama radio kao frizer, posljednjih desetak u Zagrebu. Sve dok uvjeti i život u velikom gradu nisu postajali sve teži. Tada je prelomio, naputio svoje životno zanimanje i, za razliku od brojnih drugih, između inozemstva o kojem je također razmišljao i povratka obitelji izabrao ovo drugo.

“Nakon godina rada u Zagrebu odlučio sam se vratiti na obiteljsko gospodarstvo i baviti se pčelarstvom. To je obiteljski posao, mora se puno i naporno raditi cijele godine, osobito u sezoni, ali ja to volim i zadovoljan sam time”, priča Fabijan.

Obitelj Jakubek dugo se bavi pčelarstvom, otac Zdenko i majka Ljubica uložili su puno mukotrpnog rada u svoje gospodarstvo pa ih je razveselio sinom povratak, njegova odluka i velika volja da nastaviti ovu obiteljsku tradiciju.

”Pčelinji otrov” u medicinske svrhe

Uz med, cvjetni prah, propolis kapi i matičnu mliječ, stavljaju orašaste i druge plodove u med, orahe, lješnjake, bademe, suhe marelice, brusnica, od proljeća će krenuti i s “pčelinjim otrovom” koji se koristi za medicinske potrebe.

Jakubekovi su ponosni na svoj med, koji se nalazi u trgovinama, međutim pozitivan pomak u poslovanju, kao i drugi novljanski pčelari, očekuju od “brendiranja” njihovog meda, kroz projekt “Slavonski med” koji će biti zaštićen oznakom izvornosti.

Među pčelarima je mnogo mladih koji kreću u posao pčelarenja, a Fabijan koji nastavlja dobro uhodan obiteljski posao, kaže kako pčelari u Hrvatskoj imaju puno poteškoća, od loše godine kao što je bila ova, a ističe i prekomjeran uvoz meda sumnjive kakvoće. No, njega ni to nije omelo da “zasuče rukave”.

Povratak na Net.hr