U RUKAMA MU STRATEŠKE TVRTKE

‘NIJE ON BAŠ NAJBOLJI IZBOR ZA TO MJESTO, PREVELIK JE TO ZALOGAJ’: HDZ sumnjičav prema ministru iz Mosta

Nakon novog preustroja Vlade Ministarstvu zaštite okoliša pripojiti će se uprava za energetiku, kao i sektor vodnoga gospodarstva iz Ministarstva poljoprivrede, prenosi Jutarnji list.

Tako će Ministarstvo zašite okoliša postati jedno od strateški najvažnijih resora, a upravo je ono jedno od onih koje pripada Mostu.

U dosadašnjoj Vladi to ministarstvo vodio je Slaven Dobrović, kojeg Most planira i dalje ostaviti na toj funkciji, no za njega su se navodno još jučer u HDZ-u mogli čuti komentari poput “nije on baš najbolji izbor za taj resor”.

“Radi se o tome da je ovo sada postalo strateški izuzetno važno ministarstvo pa su sve tvrtke od strateškog interesa pod njim, a još i vodno gospodarstvo. Čini mi se da će to biti prevelik zalogaj za Dobrovića. Ali vidjet ćemo, polako”, komentira izvor blizak vrhu stranke.

PREDSJEDNICA PODRŽALA ZAHTJEV MOSTA: ‘Manje povlastica za one koji ih ne zaslužuju’

Ukida se ‘vertikalno kadroviranje’

Za razliku od prijašnje Vlada, sada se neće primjenjivati tzv. vertikalno kadroviranje, a koje znači da je u svakom resoru u kojem je ministar bio iz kvote HDZ-a Most mogao postavljati zamjenike i obrnuto.

Stvar je u tome da su u novu Vladu vraćeni državni tajnici, a broj ministarstava smanjuje se s 20 na 19. Također su uvedeni središnji državni uredi.

Plenković je odbacio tvrdnje oporbe da se radi o bujanju administracije.

“Pa državne tajnike imaju svugdje u Europi, to su dužnosnici koji dolaze i odlaze s vlašću”, komentira izvor blizak vrhu HDZ-a. Dodao je kako će “mandatar Plenković će u roku od tri dana imati sve ministre. Razgovarat će sa svima i objaviti imena sljedeći tjedan.”

Povratak na Net.hr