POVRIJEĐENA PRAVA

NIJE MU UTVRĐEN PROPUST: Smijenjeni NO HRT-a traži da se smijenjenog urednika Novokmeta vrati u ‘Otvoreno’

Nadzorni odbor HRT-a, kojeg je danas smijenio Hrvatski sabor, na svojoj posljednjoj sjednici među ostalim je donio zaključak da urednik emisije Otvoreno Domagoj Novokmet nije bio smijenjen na propisani način te da su mu povrijeđena prava.

Novokmet je smijenjen sredinom lipnja nakon emisije u kojoj se u sklopu teme o korpupciji u sportu govorilo o suđenju Zdravku Mamiću. Idućeg dana na tu je emisiju reagirao USKOK požalivši se kako Novokmet nije pozvao u emisiju nikoga od njihovih predstavnika.

HDZ SMJENJUJE NADZORNI ODBOR HRT-a: ‘Pokazali su pravno neznanje i neodgovornost, žele zaštititi kriminal iz Radmanova vremena’

“Odluka o razrješenju ne postoji”

“Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima. Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo ta institucija nadležna za procesuiranje korupcije, pa tako i one u sportu. Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji”, stajalo je u pismu koje je USKOK poslao na Prisavlje.

Odmah po primitku pisma, ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a Renato Kunić smijenio je Novokmeta zaključivši da je ovaj nepozivanjem predstavnika USKOK-a, učinio profesionalni propust i da emisija nije bila u skladu sa standardom javnog medijskog servisa.

No, nadzorni odbor HRT-a je, kako javlja N1 televizija, na svojoj posljendjoj sjednici u dosadašnjem sazivu, ustvrdio da “nije došlo do prekoračenja ovlasti iz Članka 33. Statuta HRT-a, obzirom da odluka o razriješenju urednika emisije Otvoreno ne postoji, niti ju je ravnatelj PJ Programa ikada potpisao”.

‘EKSPRESNA I DUBIOZNA’ SMJENA NOVOKMETA: ‘To je pritisak na medije i licemjerna mjera sankcioniranja određenih ljudi na HRT-u’

Niej zatraženo mišljenje Etičkog povjerenstva

Osim toga NO je utvrdio da su Kunić i v.d. glavnog urednika HTV1 Bruno Kovačević povrijedili postupak propisan etičkim kodeksom ne zatraživši mišljenje Etičkog povjerenstva, kojim bi se utvrdila Novokmetova povreda članka 8. Etičkog kodeksa “a bez čijeg se mišljenja povreda etičkog kodeksa ne može utvrditi.”

Nadozrni odbor je također zaključio da su Novokmetu povrijeđena njegova prava koja proizlaze iz radnog odnosa te je od glavnog ravnatelja i Ravnateljstva zatraženo da isprave uočene nepravilnosti s obzirom na to da, ističu, odluka o razriješenju urednika Otvorenog ne postoji niti su za to utvrđeni razlozi iz članka 34. Statuta HRT-a.

Zbog svega navedenog NO HRT-a je od glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića zatražio da Novokmet bude vraćen na mjesto urednika Otvorenog.

ŠOVAGOVIĆ DESPOT PISALA SABORU: ‘Smijenili ste nas, a niste nam dali ni priliku da se očitujemo’

 

Povratak na Net.hr