NIJE LAKO LUDBREŽANIMA: / Zašto se satima smrzavaju čekajući na ulaz u Dom zdravlja? 'Tri sata sam čekala na hladnoći!'

22.1.2021.
16:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gužve i čekanje tijekom prijepodnevnih sati u ludbreškom Domu zdravlja za vrijeme pandemije nisu nikakva novost. Riječ je o Domu zdravlja koji spada pod Dom zdravlja Varaždinske županije koji se nalazi u Vinogradskoj ulici u Ludbregu.

Ispred Doma zdravlja u Ludbregu velik broj ljudi svakodnevno čeka ulaz u ustanovu uz pridržavanje epidemioloških mjera. Jedna je žena ispričala za ePodravinu da je na hladnoći ispred ustanove čekala čak tri sata. Građane zanima zašto se mjesecima smrzavaju čekajući ispred ludbreškog Doma zdravlja i to po kiši, snijegu i vjetru.

"U objektu Doma zdravlja u Ludbregu pruža se polivalentna zdravstvena zaštita, što podrazumijeva da na jednom mjestu uz djelatnost obiteljske/opće medicine postoji i širok spektar specijalističkih, dijagnostičko-terapijskih postupaka koje se mogu obaviti, i to pedijatrije, ginekologije, dentalne medicine, radiološke dijagnostike, laboratorijsko-biokemijske dijagnostike te djelatnost hitne medicine, što nije slučaj u drugim mjestima.

To podrazumijeva da u objekt Doma zdravlja ulaze pacijenti svih dobnih skupina i struktura, uključujući i najvulnerabilnije skupine (pedijatrijska populacija, trudnice, onkološki bolesnici, gerijatrijska populacija, febrilni pacijenti koji dolaze na laboratorijsku i RTG obradu)", rekao je za ePodravinu Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije.

Zašto se ne može osposobiti još jedan ulaz u Dom zdravlja?

Početkom listopada je u Ludbregu održan sastanak s gradonačelnikom na kojem se dogovorilo da će se u narednom vremenu osposobiti dodatni ulaz u prostor Doma zdravlja s ciljem izbjegavanja čekanja vani i gužvi.

"Točno je da je na sastanku koji je održan s gradonačelnikom Ludbrega g. Bilićem razgovarano o mogućnosti da se u sklopu objekta Doma zdravlja u Ludbregu pokuša osposobiti dodatni prostor za ulazak kako bi se dolaskom hladnijeg vremena izbjeglo čekanje pacijenata vani ispred objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Međutim, upravo zbog činjenice da se u objektu Doma zdravlja u Ludbregu pruža polivalentna zdravstvena zaštita te da su na snazi još uvijek važeće epidemiološke mjere, nakon razmatranja svih stručno-medicinskih mjera i smjernica s ciljem maksimalne zaštite zdravlja pacijenata, ali i kompletnog zdravstvenog osoblja u Domu zdravlja, kako bi se spriječila moguća kontaminacija prostora čekaonica, uz pravilno uspostavljen sustav naručivanja pacijenata, pridržavajući se pritom vremena narudžbe, propisane distance, korištenjem osobne zaštitne opreme i kontrolom ulaza, zaključeno je da s obzirom na važeće mjere u ovom trenutku ovakav režim rada prihvatljiviji od osposobljavanja dodatnog ulaza, što ne znači da se dodatni ulaz neće osposobiti ukoliko i kada dođe do promjene načina rada koji propisuju institucije nadležne za zdravstvo", rekao je ravnatelj.

Čekanje u šatoru otvorenom s dvije strane

U ovim zimskim i hladnim danima pacijenti mogu pričekati na ulazak u Dom zdravlja u šatoru postavljenom ispred ulaza koji je otvoren s dvije strane.

"Od njih neki mogu biti i asimptomatski i kao takvi izvor infekcije za okolinu pa time i vektor širenja infekcije zaraze koronavirusom što realno predstavlja ugrozu zdravstvenom sustavu", rekao je ravnatelj Podbojec za ePodravinu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali