banner

TURISTIČKA SEZONA

NIJE CIJELA DALMACIJA PRAZNA: Jedan dio solidno je popunjen, iznajmljivači kažu da je korona donijela i nešto dobro

Na Makarskom primorju iznajmljivači soba i apartmana nisu nezadovoljni. Objekti su im popunjeni, a već primaju rezervacije za iduću godinu. Neki čak kažu da je ova sezona nadmašila njihova očekivanja

Početkom turističke sezone, a zbog epidemije koronavirusa, plaže na Makarskoj rivijeri bile su prazne. No, ovih dana plaže u Gradcu, Bristu, Zaostrogu i drugim mjestima dobro su popunjene i pokazuju da ipak neće sve biti tako crno kako se činilo na početku ljeta. Trenutačno mjesta ima za sve pa su plaže idealno mjesto za odmor, a uočljiva je i jedna pojava.

“Nažalost, ova korona je donijela i nešto dobro na Makarsku rivijeru. Nema ‘paradajz turista'”, kazali su za Slobodnu Dalmaciju iznajmljivači soba i apartmana iz Gradca, mjesta gdje je dosadašnjih godina bio najveći “pritisak” vikend-gostiju iz susjedstva.

NEŠTO ČUDNO SE DOGAĐA S BROJEM TURISTA NA OBALI: ‘Moje cijene su sad u špici oko 600 eura noć, to je neki luksuzniji smještaj…’

‘Nemojte misliti da imamo nešto protiv gostiju iz BiH, ali…’

Govore to “off the record” pričajući da takvi gosti, koje dovoze autobusi na jednodnevne izlete iz čitave Bosne i Hercegovine, samo zauzimaju mjesta na plažama, ne troše ništa i iza sebe ostavljaju smeće koje netko mora pokupiti.

“Nemojte misliti da mi imamo nešto protiv gostiju iz BiH, dapače, svi su dobro došli, ali treba razgraničiti vikendaše i ljude iz BiH na odmoru koji ljetuju sa svojim obiteljima”, kazao je jedan od sugovornika za Slobodnu Dalmaciju.

Prvotnim crnim prognozama usprkos, sadašnje brojek govore da Poljaci, Česi i Slovaci, kao tradicionalni gosti, nisu zaboravili dalmatinsku obalu.

Na Makarskom primorju iznajmljivači soba i apartmana, naročito oni koji imaju ekskluzivne objekte za klijentelu dubljeg džepa, nisu nezadovoljni. Objekti su im popunjeni, a rezervira se čak i za dogodine. Neki čak kažu da je ova sezona nadmašila njihova očekivanja.

HRVATSKA JE IPAK USPJELA PRIVUĆI TURISTE, ALI JEDAN GRAD IMA VELIKI PROBLEM: ‘Mnogi su tamo spuštali cijene, ali su i dalje prazni’

‘Nevjerojatno je koliko imamo upita za iduću sezonu’

“Nevjerojatno je koliko imamo upita za iduću sezonu i nisu to samo upiti već stižu i uplate rezervacija”, kazao je sugovornik Slobodne Dalmacije dodajući da su poluprazni uglavnom apartmani i sobe niže kategorizacije, i to zbog izostanka gostiju iz Bosne i Hercegovine.

Popunjenost privatnog smještaja trenutno je na četvrtini prošlogodišnjeg na području grada Makarske, dok je na jugozapadnom dijelu rivijere (Gradac, Brist, Podaca, Zaostrog) nešto lošija, jer su ondje više orijentirani na goste iz BiH.

“Sve bi bilo bolje kad bi nam stigli naši tradicionalni gosti iz Bjelorusije i Litve, ali zbog korone je to nemoguće. Oni bi trebali prespavati jednu noć u Češkoj i Slovačkoj jer im je predalek put. Ali zbog ove korone to ne mogu, pa nam i ne dolaze”, kaže Anđelko Kujundžić, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Makarskoj.

IPAK IMA NADE ZA HRVATSKI TURIZAM? Imamo više turista od Grčke, a jedna stvar budi optimizam

‘I u ovoj izazovnoj godini turistički snovi se ostvaruju’

Situacija nije loša i na Hvaru, gdje je koncem srpnja boravilo 3993 gostiju ili 58 posto u odnosu na lani. Tamo su najbrojniji Nijemci, Slovenci i Poljaci, a najveće povećanje bilježe gosti iz Češke.

“U kolovozu očekujemo povećanje noćenja od 10 do 15 posto, prvenstveno povećanjem dolazaka aviogostiju iz Velike Britanije i Skandinavije, što ulijeva optimizam u sezonu”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Petar Razović, direktor Turističke zajednice Hvar.

Njemu smetaju priče da Hvar “zjapi prazan”.

“Gledajući prve procjene, gdje smo komunicirali s javnošću kako “sanjamo” 30 posto lanjskog turističkog prometa, sadašnje brojke pokazuju da se u Hvaru i u ovoj izazovnoj godini turistički snovi ipak ostvaruju”, kazao je.

TURISTIČKA SEZONA U MJESTAŠCU NA JUGU JADRANA RUŠI REKORDE: Mjesto pohode sve redom domaći gosti, plaže su krcate

Povratak na Net.hr