TAJNE SNIMKE

NIJE BEROŠEVA AFERA SA SNIMANJEM RAZGOVORA JEDINA: Hrpa ih je u našoj politici, a ali samo je neke snimke sud priznao kao dokaz

Neke snimke je Vrhovni sud RH proglasio kao zakonit dokaz, a neke i nije

Snimka s YouTubea koja je javnosti omogućila da čuje mučni razgovor između ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Dijane Zadravec, i dalje podiže prašinu. Razgovor se odvio uoči parlamentarnih izbora, a Beroš i Zadravec su raspravljali o poništenom natječaju za izbora ravnatelja KBC-a.

Zadravec je optužila Beroša da je znao za snimanje te je najavila tužbu, dok se Beroš pravda kako to nije istina te da ju je samo “stavio na razglas”. Valja podsjetiti da ovo nije jedina afera koja se tiče tajnog snimanja razgovora političara koja je ugledala “svjetlo javnosti”. RTL donosi neke od najvećih takvih afera koje su dobile i sudski epilog.

PLATFORMA MOŽEMO OPTUŽILA BEROŠA DA LAŽE: ‘HDZ vlada našom zemljom – kao svojim stranačkim posjedom’

Snimka podmićivanja gradskih vijećnika

Vjerojatno je najzvučniji slučaj snimanja onog bivšeg gradonačelnika Vukovara, Željka Sabe, iz SDP-a. On je proglašen krivim za podmićivanje gradskih vijećnika Radivoja Đurića i Marije Budimir iz HDZ-a te je osuđen na godinu i četiri mjeseca.

Spomenutu snimku napravila je Budimir i to bez Sabina pristanka. No, snimka je ocijenjena kao zakonit dokaz te je u javnost puštena u kolovozu 2013. Na snimci se čulo kako Sabo otvoreno HDZ-ovki govori da “ima i sponzore koji su spremni platiti 50.000 kuna za vijećnički mandat”.

“Pa što god zamisliš, što god zamisliš. Nisam zlatna ribica, ali ti si pametna žena. Što god zamisliš što god”, govorio je tada Sabo. Snimku ovog razgovora posjeduje Večernji list.

OŠTRA REAKCIJA NA SNIMKU: ‘Ako su ikada postojale iluzije, sada je očito da politika drži sve konce; U uređenim zemljama slijedile bi ostavke’

Afera Pejić-Kovačević

Sljedeća afera snimke koja se pojavila u javnosti je ona koju je diktafonom 2013. snimio Davor Pejić, piše RTL. Na njoj se čuje kako viši suradnik u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Nenad Kovačević, od njega traži 1.750 eura mita mjesečno.

Za to mu je trebao omogućiti da sklopi posao s Gradom i svoju kuću prenamijeni u dječji vrtić. Županijski sud tu je snimku prihvatilo kao valjani dokaz, no Vrhovni sud je kazao kako ipak nije zakonita. Snimka je izdvojena iz spisa, a Pejić je promijenio iskaz tako da je Kovačeviću izrečena oslobađajuća presuda.

Afera ‘Bundekfest’ – snimka Bandićeva bliskog suradnika

U javnost je dospjela i snimka bliskog suradnika gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Darko T. je 2011. diktafonom snimio Zdenka Antunovića, a na snimci se čulo kako Antunović traži 10.000 eura mita. Inače, ta snimka je otkrivena tijekom istrage afere “Bundekfest”.

Tu je po srijedi bio mito za dodjelu organizacije “Zagrebački karneval 2011”. Bandić je autora snimke uputio na Antunovića koji je tada bio direktor Košarkaškog kluba Cibona. Vrhovni sud je i u ovom slučaju kazao kako je snimka nezakonit dokaz.

SDP O SKANDALOZNOJ SNIMCI BEROŠA I DIJANE ZADRAVEC: ‘Stop nastavku HDZ-ova politiziranja u zdravstvu!’

Franjo Lucić pokušao podmititi novinara

Franjo Lucić, bivši saborski zastupnik HDZ-a, ponudio je mito novinaru portala Telegram. Novinar je razgovor snimao jer je mislio da će mu trebati za transkribiranje razgovora. Snimka je nastala u ljeto 2017. Lucić nije htio da novinar piše o njegovom kontroverznom poslovanju te stečaju tvrtki u njegovu vlasništvu.

“Ako ti ne objaviš taj tekst, ja ću tebi dati 3000 kuna”, čuje se u snimci. Vrhovni sud odlučio je kako je snimka zakonit dokaz, a i prije presude Lucić je podnio ostavku na sve političke funkcije u HDZ-u, piše RTL.

Snimka pritiska splitskog župana

Prošle godine je u javnost procurila tajna snimka na kojoj Blaženko Boban, dakle Splitsko-dalmatinski župan i načelnik Stožera civilne zaštite te županije, vrši pritisak na članove Upravnog vijeća županijskog Doma zadravlja.

Radilo se o namještanju natječaja za izbor ravnatelja te zdravstvene ustanove. Lobirao je da se ponovno izabere kontroverzni dr. Dragomir Petric. Snimka je nastala u rujnu 2019. nakon što je Boban, kad je shvatio da Upravno vijeće neće podržati Petrica, poništio natječaj.

POZADINA SNIMKE I SKANDALA BEROŠ-ZADRAVEC: Borba za milijune i poziciju ‘mini boga’ otkriva tri zastrašujuća problema

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr