ROBOTIČKI PROGRAMI

NI KORONAKRIZA IH NIJE OMELA: Hrvatska startup tvrtka probila se na tržište 11 američkih saveznih država

Zagrebačko-riječki tim tvrtke STEMI pod vodstvom mladog poduzetnika Marina Trošelja uspio je za vrijeme pandemije u SAD-u plasirati čak pedeset novih licenci

Čak jedanaest američkih saveznih država odnedavno veže jedan hrvatski poslovni poduhvat. Srednjoškolci u Connecticutu, Massachusettsu, Pennsylvaniji, Indiani, Texasu, Arizoni, Louisiani, Kansasu, Kaliforniji, Floridi i New Jerseyju od ove godine rade po robotičkom programu hrvatske edukacijsko-tehnološke tvrtke STEMI.

Tvrtka STEMI je prije šest mjeseci na platformi Funderbeam završila svoju prvu crowdinvesting kampanju kojom su prikupili više od tristo tisuća eura koje su namijenili za međunarodni rast.

“Da mi je prije nekoliko godina netko rekao da će naš prvi STEM program za škole biti zastupljen u gotovo svakoj četvrtoj saveznoj državi Sjedinjenih Američkih Država, rekao bih mu da  gleda previše SF filmova”, komentira Marin Trošelj, glavni izvršni direktor STEMI-ja. “Nakon što smo zatvorili investiciju početkom ove godine, novac je sjeo početkom travnja, taman uoči početka korona krize. Iako je prodajni ciklus krenuo dobro, odjednom je sve stalo, školama je trebalo više od dva mjeseca da ponovno počnu komunicirati”, tumači Trošelj: “No, srećom, nismo stali, promijenili smo strategiju, prilagodili se novim okolnostima i prodrli u škole diljem Sjedinjenih Država”.

Prodaja 50 licenci na području Sjedinjenih Američkih Država, i to usprkos korona krizi, tek je početak novog ciklusa za tim STEMI-ja.

 

‘Želimo doprijeti do što više škola’

“Strategija je bila ove godine doprijeti u što više škola, ponuditi im da probaju naš proizvod, izgraditi bazu korisnika i uz povratne informacije dodatno unaprijediti ponudu. Zbog COVID krize morali smo smanjiti ambicije, no uspjeli smo “ispolirati” proizvod. Napravili smo robusnije servo motore za upotrebu u nastavi, redizajnirali edukaciju iz 3D dizajna, napravili vrhunsko rješenje za skladištenje hardvera u učionici te razvili hardversko i softversko rješenje koje omogućava jednostavnu integraciju našeg proizvoda s bilo kojom školskom infrastrukturom u svijetu. Sada smo spremni za planirani proboj na druga tržišta”, nastavlja Trošelj.

STEMI je započeo i s radom na novim programima koji će srednjoškolce uvesti u svijet umjetne inteligencije, blockchaina i ostalih ključnih znanja za industriju 4.0. Svijet se rapidno mijenja i djeci je potrebno pružiti ključna znanja i vještine stavljajući naglasak na razvoj kreativnosti, kritičkog mišljenja i timskog rada. Kroz pedagoško i tehničko prilagođavanje znanja industriji, školama i njihovim nastavnicima želimo pomoći da uhvate korak s tehnološkim razvojem i time riješiti jedan od ključnih problema – povezivanje obrazovnog sustava i industrije, kažu u ovoj hrvatskoj tehnološkoj tvrtki.

STEMI i dalje traži put do većeg broja škola u Hrvatskoj, nadajući se kako će njihov program omogućiti našim školarcima da uhvate korak s kolegama iz drugih zemalja koji su otišli mnogo dalje u usvajanju STEAM znanja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr