OVISNOST O DRUGIMA

NI EPIDEMIJA NIJE SPASILA POLJOPRIVREDU: Uvoz hrane porastao za 10 posto, proizvođači očajni zbog kvalitete: ‘Takvo što mi ne možemo izvesti da damo zabadava’

‘To traje već 30-ak godina. Nije to od jučer. Mi nemamo poljoprivrednu strategiju i zato nam se to događa’, poručuje vlasnik OPG-a

Iako su za vrijeme mjera izolacije domaći OPG-ovi postali prilično popularni, koronakriza nije uspjela ublažiti hrvatsku ovisnost za uvozom hrane i u prva tri mjeseca ove godine uvezli smo čak 10 posto više hrane nego lani.

Kako piše RTL uvezli smo 21 tisuću tona svinjskog mesa u vrijednosti od 58 milijuna eura. Čokolade i proizvoda s kakaom 11 tisuća tona, vrijednih 42 milijuna eura, a uvezli smo i kruha, peciva, kolača i ostalih pekarskih proizvoda 19 tisuća tona, u vrijednosti 40 milijuna eura.

“Možda spomenuti jedan paradoks da smo zemlja koja proizvodi u suvišku strateške žitarice, pšenicu i kukuruz, a s druge strane uvozimo ogromne količine proizvoda od brašna i škroba. Samo za ilustraciju, uvozimo smrznutih pekarskih proizvoda u vrijednosti od preko 20 milijuna eura”, izjavio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

‘To traje 30 godina’

Popuštanjem epidemioloških mjera i otvaranjem trgovačkih centara, uvoz hrane u Hrvatskoj ponovno je u porastu.

“To traje već 30-ak godina. Nije to od jučer. Mi nemamo poljoprivrednu strategiju i zato nam se to događa”, poručio je Stjepan Horvat, vlasnik OPG-a. Ističe da se ne protive slobdnoj trgovini u EU, ali traže da se postave jasni kriteriji kvalitete.

“inspekcije u Ministarstvu pojoprivrede su nas uvjeravali kak je to zdravstveno ispravna hrana, ali kažu nema prvu nego četvrtu kategoriju. Ma gospodo draga, takvo nešto nemojte uvoziti jer mi takvo nešto ne možemo izvesti da damo zabadava”, ističe Horvat.

Ipak postoji tračajk nade jer u nekim segmentima raste i izvoz pa je  Hrvatska je izvezla najviše kukuruza, čokolade i ribe  osam posto više u usporedbi s istim razdobljem lani.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr