Vozač iz Zagreba Radoš Milovanović (75) u velikim je dugovima zbog prometne nesreće koja se u Velikom Trgovišću dogodila prije 23 godine. Danas mu Croatia osiguranje mjesečno zbog nje plijeni trećinu mirovine, a dug unatoč tome neumoljivo raste, piše Novi list.

Milovanović je Trgovišću Passatom naletio na traktor. Nesreća se dogodila jer mu je automobil koji je prije toga išao iz suprotnog smjera ugrozio vidljivost dugačkim svjetlima. Traktor u koji je udario ispred sebe oštetio je tek za 500-tinjak kuna, a vozač koji je stajao pored traktora bio je alkoholiziran. Milovanović tada nije tražio odštetu, ali nije preuzeo ni policijski zapisnik prema kojem je bila riječ o sitnoj prometnoj nesreći u kojoj je vozač traktora tek lakše ozlijeđen, ali nije utvrđeno kako budući da ga Milovanović nije udario.

Ne platite li osiguranje, mogu vas kazniti s čak 50.000 kuna

Osam godina nakon nesreće dobio je poziv za sud, a Croatia osiguranje od njega je tražila 56.814,70 kuna odštete zbog nesreće koje su isplatili vozaču traktora na temelju presude u Zaboku i suđenja za koje Milovanović nije ni znao. Milovanović gubi sud 11 godina kasnije i otada mu CO mjesečno plijeni 3.300 kuna. Kao podstanaru ostaje mu 2.150 kuna.

Puno zanimljivih spornih dijelova iz suđenja

"Dosad sam platio između četrdeset i pedeset tisuća kuna. Ali kamate na glavnicu, koja iznosi 56.814,70, računaju se od 1999., kada je CO isplatila vozača traktora. Kada je presuda protiv mene postala pravomoćna, 2012., moj je dug iznosio više od sto tisuća kuna. Danas, premda mi svaki mjesec oduzimaju oko 1.100 kuna, dug je viši od dvjesto tisuća kuna. Nikad ga neću isplatiti", opisuje Milovanović, koji ni na jednom sudu nije uspio.

Evo kako je funkcionirala masovna prevara osiguravajućih društva u Slavoniji

A zanimljivo je da ni jedna presuda nije obuhvatila činjenicu da je vozač traktora prema toksikološkom nalazu nakon nesreće bio toliko pijan da nije ni smio sudjelovati u prometu. Zanimljivo je i to da Croatia osiguranje to nije ni pokušavala dokazati. Pritom je vozač vozio i traktor bez registarskih oznaka. Pritom nije naznačeno da je bila noć, a kolnik neosvijetljen. Milovanovića Croatia osiguranje nje zvala za svjedoka, a traktorist je tvrdio da je bio dan. Još su brojne nelogičnosti u slučaju, no očito nikome nisu bile važne. Zbog njih je Milovanović već četiri godine u ropstvu.