'OTKAZALI JOŠ U LISTOPADU'

‘NEUGODNO SMO IZNENAĐENI’: Šef HGK otkrio zašto je otkazan hrvatsko-ruski gospodarski forum

Hrvatsko-ruski gospodarski forum još je u listopadu otkazala Trgovinsko-industrijska komora Ruske Federacije, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), u kojoj su “neugodno iznenađeni stavljanjem toga gospodarskoga događaja u politički kontekst”.

“Hrvatsko-ruski gospodarski forum otkazan je na inicijativu Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije još u listopadu ove godine i to isključivo zbog malog interesa ruskih tvrtki u tom terminu. Ipak, očekujemo da će se Forum ubrzo organizirati, što je istaknula i ruska strana”, ističe predsjednik HGK Luka Burilović u odgovoru na upite o otkazivanju hrvatsko-ruskog gospodarskog foruma koji je bio planiran za studeni.

MOSKVA UZVRATILA UDARAC PLENKOVIĆU, VELEPOSLANIK U ZAGREBU: ‘To je službena pozicija Rusije, morate to prihvatiti!’

 

Burilović naglašava i kako taj gospodarski događaj nema veze s političkim zbivanjima te da se HGK vodi isključivo interesima hrvatskog gospodarstva.

“Time želimo naglasiti kako ovaj gospodarski događaj nema nikakve veze s političkim zbivanjima i drugim uspješnim gospodarskim delegacijama koje je organizirala HGK. HGK se vodi isključivo interesima hrvatskoga gospodarstva. Neugodno smo iznenađeni stavljanjem ovoga gospodarskoga događaja u politički kontekst”, zaključuje Burilović.

PLENKOVIĆ ODGOVORIO NA NAPAD IZ MOSKVE: ‘To je niža razina, a ja se bavim ozbiljnom vanjskom politikom… Moj posjet Ukrajini bio je fantastičan!’

‘Ruski su bizmismeni vrlo domoljubni’

Ruski veleposlanik u Zagrebu Anvar Azimov u ponedjeljak je u intervjuu za N1 televiziju izjavio kako je otkazan hrvatsko-ruski gospodarski forum. Hrvatsko-ruski gospodarski forum koji se trebao održati u studenom ove godine otkazan je, jer ruski poduzetnici nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku, rekao je Azimov, dodajući kako su ruski biznismeni vrlo domoljubni i ne slažu se s europskim režimom sankcija.

“Moj je zadatak, kao veleposlanika da minimiziram bilo kakve posljedice. Nije tajna da je robna razmjena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 posto. To je katastrofa. Prije svega, hrvatski su izvoznici i poljoprivrednici ti koji pate”, rekao je uz ostalo Azimov.

Azimov je u intervjuu za N1 istaknuo i da je reakcija ruskog ministarstva vanjskih poslova na izjave premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini bila je službena reakcija Moskve.

Andrej Plenković
Rusija nije zadovoljna usporedbama Ukrajine i Hrvatske koje je izrekao hrvatski premijerFoto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Ambasador negira premijera

Naime, premijer Plenković je za posjeta Kijevu 22. studenoga izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije i da je njihov teritorijalni integritet narušen silom, pa stoga hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavojine devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je potom izrazilo zabrinutost takvom izjavom i poručilo službenom Zagrebu da se umjesto besperspektivnih prijedloga o tom pitanju, “aktivnije zauzme za rješavanje kroničnih unutarnjih problema u vezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj”.

Hrvatski premijer je isti dan umanjio važnost ruske izjave rekavši novinarima da je “to samo priopćenje jednog odjela ruskog ministarstva vanjskih poslova”.

“Iznenadilo me je da je ova niža razina ministarstva vanjskih poslova Rusije napravila jedan amalgam. Tu se govori o našem iskustvu, konfabulira se, govori se o progonu Srba iz Hrvatske, o tome da se mi orijentiramo na neke druge teme”, rekao je Plenković. Dodao je da na rusko priopćenje ne kani odgovoriti.

“To je bilo mišljenje Rusije, a ne nekakvog odjela u ministarstvu. To je službena pozicija Rusije i morate to prihvatiti”, kazao je Azimov u ponedjeljak.

Anwar Azimov

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr