'PREPUSTILI INFRASTRUKTURU'

‘NETKO MORA POLITIČKI ODGOVARATI ZA UGROŽAVANJE SIGURNOSTI’: SDP-ovac tvrdi da je pad T-Coma daleko više od neugodnosti

‘Zamislite da se to dogodilo samo 24 sata prije, kada je bio požar u Domu za starije i nemoćne u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kada je pozivom djelatnice na broj 192 i pravodobnom reakcijom svih službi koje su bile uključene spriječena još veća tragedija’, ističe

Zastupnik SDP-a Matko Kuzmanić smatra da bi za pad telekomunikacijskog sustava netko trebao snositi i političku odgovornost s obzirom na to da je bilo ugroženo funkcioniranje sigurnosnog sustava, a zanima ga hoće li se itko iz Vlade i mjerodavnih institucija očitovati o tome i na koji način.

“U Hrvatskom saboru smo puno slušali o sustavu domovinske sigurnosti, no taj sustav u takvim trenucima zakaže”, rekao je Kuzmanić u srijedu na konferenciji za novinare u Saboru u vezi s tehničkim kvarom u Hrvatskom telekomu koji je prouzročio šestosatni problem u uspostavi fiksne i mobilne govorne usluge.

DAN POSLIJE VELIKOG KVARA: Hrvatski telekom uvjerava kako će učiniti sve da se slično ne ponovi: ‘Ispričavamo se!’

‘Infrastrukturne objekte prepustili privatnicima’

Zamislite da se to dogodilo samo 24 sata prije, kada je bio požar u Domu za starije i nemoćne u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kada je pozivom djelatnice na broj 192 i pravodobnom reakcijom svih službi koje su bile uključene spriječena još veća tragedija i pogibija i više od dvoje ljudi, koliko je tamo stradalo, rekao je. Zamislite tek, upozorio je Kuzmanić, da se takav incident dogodio u vrijeme potresa u Zagrebu ili još nekoj mogućoj težoj situaciji.

Istaknuo je kako ne može vjerovati da hitne službe, osim brojeva 192, 193 ili 112, nemaju alternativan način komuniciranja te je poručio da to ozbiljno dovodi u pitanje sustav domovinske sigurnosti i sustav upravljanja kako je kod nas postavljen.

Očito da smo neke infrastrukturne objekte prepustili privatnim tvrtkama, ali definitivno moraju postojati i drugi sustavi jer je sustav kriznog  komuniciranja najvažniji u teškim situacijama koje su nas, nažalost, posljednjih godinu dana pogodile više puta – požari, poplave, potres i pandemija koronavirusa, rekao je Kuzmanić.

Željko Pavić (SDP) istaknuo je da je prema Zakonu o kritičnim komunalnim infrastrukturama definirano da su u njima i komunikacijska i informatička infrastruktura, što znači da središnja državna tijela moraju kontrolirati njihov rad i načiniti procjenu rizika.

Svjedočili smo jučer da brojevi 192, 193 i 112  nisu radili i da građani nekoliko sati nisu mogli dobiti hitnu pomoć, policiju ni vatrogasce, rekao je i dodao da se postavlja pitanje koja su tijela zakazala. Smatra da bi netko za to trebao odgovarati jer je to i zakonom propisano.

Činjenica je da je telekomunikacijska infrastruktura u rukama privatnih tvrtaka koja im je prodana i ispod cijene, pa čak i poklonjena, ustvrdio je Pavić i upitao zašto se o tome nije vodilo računa u smislu nacionalne sigurnosti i sigurnosti građana.

Na pitanje novinara je li ikada bio u nekom zavičajnom klubu u kojem se donose odluke vezano uz politiku “na način na koji je to bilo u Slovenskoj”, Kuzmanić je odgovorio kako “ne bi želio ulaziti u nešto u što nije upućen, ali voli znati gdje se nalazi prije nego što tamo ode kada je u mogućnosti”.

Ako su neki ministri znali što se ondje događa, onda ponovno imamo sigurnosne propuste u državi, ocijenio je. Osobno, član sam raznih udruga, ali u takvim klubovima nisam nikada bio, dodao je Kuzmanić.

Povratak na Net.hr