NEPLAĆENA PARTICIPACIJA

NET.HR U POSJEDU VAŽNE PRESUDE: Pacijentica na sudu pobijedila KBC Zagreb! Neosnovano su joj poslali ovrhu zbog duga od 25 kuna

Zaključeno je kako pacijentica mora platiti 25 kuna participacije i to s kamatama od 15. rujna 2017., te da ne mora platiti troškove ovršnog postupka od 247 kuna, ni tzv. predvidive troškove ovršnog postupka od 440 kuna.

Net.hr u posjedu je nepravomoćne presude u slučaju ovrhe pokrenute zbog 25 kuna duga za participaciju Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu. Njome je utvrđeno da je KBC pogriješio kod izdavanja računa za pacijentici. Zato ne mora platiti troškove ovrhe, već samo tih 25 kuna za pregled što ga je obavila.

Ova pacijentica jedna je u nizu onih koji su se našli pod ovrhama zbog neplaćene participacije nakon što su bili u bolnici na pregledu. Nitko od tih pacijenata račune za bolničke usluge nikada nije dobio. Naknadno su im, međutim, iz KBC-a Zagreb poslana rješenja o ovrsi kojima se osim duga za participaciju od 25 kuna tražilo da plate i javnobilježničke, te odvjetničke troškove. Zato su iznosi narasli i do 700 kuna.

HZZO utvrdio propuste u KBC-u

Lani u jesen, nakon što je upozoreno na ove nevjerojatne slučajeve ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će tražiti da se ovrhe zaustave, te je u KBC Zagreb upućena i inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koja je utvrdila nepravilnosti prilikom izdavanja računa.

KBC ZAGREB MU ZABORAVIO POSLATI RAČUN, ALI NE I OVRHU: ‘Zbog 25 kuna sad moram platiti 700’

Na upit Net.hr-a iz HZZO-a je odgovoreno kako je KBC Zagreb dobio opomenu budući da pacijentima koji su morali platiti participaciju nije uredno izdao račune. “KBC Zagreb je obvezan prilikom otpuštanja osigurane osobe s bolničkog liječenja, odnosno odmah nakon pružene specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite osiguranoj osobi, izdati osobni račun koji je osigurana osoba obvezna potpisati. Ustanova je, osim toga, obvezna pohraniti skenirani primjerak potpisanog računa. Ustanova se obvezuje osobni račun izdan osiguranoj osobi dostaviti nadležnom regionalnom uredu, područnoj službi HZZO-u u roku od pet dana od dana pružanja zdravstvene zaštite”, odgovoreno nam je iz HZZO-a.

Iako su ovi slučajevi prijavljeni i policiji i DORH-u, još uvijek nema potvrde je li utvrđen poropust u KBC-u zbog kojeg bi protiv odgovornih trebalo pokrenuti kazneni postupak. No, ovršni postupci su nastavljeni. Nakon što su dobili rješenja o ovrsi građani koji su smatrali da su oštećeni imali su mogućnost podnijeti prigovor, zbog čega je KBC Zagreb protiv njih krenuo u sudske postupke.

Evo kako je tekao sudski proces

U jednom takvom se našla i pacijentica iz Vinkovaca koja je rješenje o ovrsi dobila 12. rujna prošle godine, zbog neplaćene participacije za pregled na kojem je bila u lipnju 2015.  Predstavnik KBC-a Zagreb odvjetnik Žarko Smolčić tvrdio je da je ovršno rješenje utemeljeno budući da je prema knjizi računa KBC-a utvrđeno da ga Vinkovčanka doista nije platila.

SLUČAJ PROFESORA IZ ZAGREBA POKRENUO LAVINU: Javlja se sve više oboljelih kojima je KBC Zagreb zbog 25 kuna poslao ovrhu

Međutim, pravni zastupnik pacijentice, odvjetnik Slaven Karaban, naveo je kako ona račun nikada nije dobila. Tvrdio je kako prema tom računu nije ni obavljena liječnička usluga.

No, sud je utvrdio kako je Vinkovčanka ipak bila na pregledu 18. lipnja 2015. jer je za to KBC Zagreb izdao medicinski nalaz. Ipak, utvrđena je i greška. Naime, račun za participaciju u službenu evidenciju upisan je tek idući dan – 19. lipnja 2015. KBC je, osim toga, priznao kako uopće nema dokaz da je račun naknadno poštom poslan pacijentici što je inače rađeno u slučajevima kada participacija nije plaćena odmah nakon pregleda. Samo je, više od dvije godine kasnije, pacijentici poslano ovršno rješenje.

“Dakle, jasno je kako pacijentici račun nije uručen osobno. KBC Zagreb propustio je postupiti kako je trebao i odmah nakon bolničke obrade uručiti pacijentici račun. Osim toga kamate na dug obračunate su od 18. lipnja 2015. a ne od 3. srpnja 2015. kada je datum dospijeća računa. Dakle potraživanje zatezne kamate prije dospijeća računa potpuno je neosnovano i sud je kamatu obračunao od dana kada je pacijentica primila rješenje o ovrsi, 15. rujna 2017.”, navedeno je u presudi.

I kamate su krivo obračunali

Zaključeno je kako pacijentica mora platiti 25 kuna participacije i to s kamatama od 15. rujna 2017., te da ne mora platiti troškove ovršnog postupka od 247 kuna, ni tzv. predvidive troškove ovršnog postupka od 440 kuna, jer ih je KBC Zagreb sam skrivio.

Međutim, na kraju presude sud je odredio da Vinkovčanka mora platiti 725 kuna sudskih troškova budući da dug za participaciju nije platila ni nakon što je dobila rješenje o ovrsi, pa je KBC morao pokretati postupak. KBC pak njoj mora nadoknaditi taj isti iznos sudskih troškova. Nakon ovakvog raspleta sasvim je izvjesno očekivati žalbe s obje strane.

Povratak na Net.hr