NET.HR ODGOVORIO GRADONAČELNIKU OSIJEKA: / 'Novinarstvo nije zlostavljanje, teške slike ne treba ugasiti ili sakriti. To neće riješiti problem'

Gospodin Vrkić nije bio zadovoljan našom reportažom iz Osijeka, a sada je stigao i odgovor na njegov dopis

21.11.2019.
15:58
Net.hr/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je ekipa Net.hr posjetila Osijek i brojkama o iseljavanju i lošoj demografskoj slici u srcu Slavonije dala kontekst kroz razgovore s Osječanima koji su nam opisali svakodnevnicu u svom gradu, našem se portalu javio osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

U dopisu upućenom Filipu Rauniću, glavnom uredniku Net.hr-a, Vrkić piše kako slika Osijeka nije realna, a poziva se i na članak Glasa Slavonije koji je tekst Neta nazvao "zlostavljanjem". Gradonačelnik Vrkić je bio nezadovoljan i našim odabirom fotografija, pa je poslao svoje koje, smatra, vjerodostojnije prikazuju situaciju u njegovu gradu. Cijeli dopis gospodina Vrkića, kao i fotografije možete pogledati OVDJE.

S obzirom na to da se radi o reportaži u kojoj je, smatramo, naša novinarka posao odradila objektivno i profesionalno, Vrkiću smo uputili dopis u kojem smo objasnili kako problem demografije zasigurno nije u mišljenju građana i medijima koji ga prezentiraju, već u meritumu stvari.

Novinarstvo nije zlostavljanje

"Moram Vam otvoreno reći da me zabrinula intonacija kojoj se i vi priklanjate kada se pozivate na tekst objavljen u Glasu Slavonije koji je tekst Net.hr-a nazvao "zlostavljanjem grada". Net.hr je u svom tekstu dao prostor različitim viđenjima, bez prozivanja ikoga, jednostavno je oslikao vizure i upozorio na trendove. U našem novinarskom radu nije bilo nikakvih malicioznih namjera niti ikakvog "zlostavljanja".

Novinarski je posao progovoriti o problemima, pa i o bolnim temama. Takvi tekstovi bi mogli biti upravo poticaj lokalnoj vlasti, pa i Vama kao gradonačelniku da pokušate sagledati probleme u svojoj sredini. Okretanje glave od njih ili uvrijeđenost kada se piše o njima te insinuiranje da je pisanje o osječkoj stvarnosti lažiranje dojma "apokalipse" - nije put rješavanja problema. Mediji su tu da pišu, da objavljuju i teške slike. One vam mogu biti poticaj. Ne treba ih "ugasiti" ili sakriti. To je stvarnost", odgovorili smo, između ostalog, gospodinu Vrkiću.

Odgovor urednika Net.hr-a Raunića na Vrkićev dopis u nastavku prenosimo u cijelosti:

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali