banner

ŠTO SE DOGAĐA?

NEŠTO NE ŠTIMA: ‘S nacionalnog popisa zaraženih svakodnevno nestaje oko pet posto pozitivnih osoba

U zadnjih mjesec dana na neobjašnjiv način „nestaje“ oko pet posto pozitivnih osoba, koje se evidentiralo kao laboratorijski pozitivne na županijskoj razini, ali ih se ne vidi na razini cijele države.

Svakoga dana županijski stožeri izdaju nove podatke o novozaraženima od koronavirusa. No, koliko su ti podaci zapravo istiniti?

“Unatrag mjesec dana primjećujem da, statistički, u popisu svih pozitivnih na testovima, koji kreira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, svakoga dana nedostaje više ljudi koji su kao novozaraženi navedeni na popisu u županiji”, otkrio je anonimni izvor iz zdravstvenog sustava jedne županije za 24 sata.

Ako je u pitanju sustavna pogreška, tad ju je sustav trebao prepoznati

U zadnjih mjesec dana na neobjašnjiv način „nestaje“ oko pet posto pozitivnih osoba, koje se evidentiralo kao laboratorijski pozitivne na županijskoj razini, ali ih se ne vidi na razini cijele države.

“Teško je reći koji je tome razlog. Ako je u pitanju sustavna pogreška, tad ju je sustav trebao prepoznati, da se radila analitika tih podataka. Da nešto nije u redu s podacima o broju COVID-19 zaraženih dodatno usložnjavaju podaci s COVID platforme, u koju svi liječnici upisuju moguće, zatim vjerojatne, i potvrđene COVID-19 osobe”, govori anonimni izvor za 24 sata.

OVOGA SMO SE BOJALI: Znanstvenici istraživali tko je zarazniji, oni bez simptoma ili oni koji su teško oboljeli; Rezultat je mnoge iznenadio

Zašto HZJZ javno ne objavljuje podatke o zaraženima prema različitim kriterijima

“Kad se usporede ti podaci s podacima HZJZ na nacionalnoj razini, i dodatno svaka županija za sebe na županijskoj razini, vide se odstupanja, i nemala su. Drugim riječima, zašto HZJZ javno ne objavljuje podatke o COVID-19 zaraženima prema različitim kriterijima, kao i izvorima tih podataka? Tako bi imali najmanje tri skupine podataka – županijske, objedinjene podatke u HZJZ iz svih laboratorija na razini Hrvatske, što opet uključuje i podatke za svaku županiju te podatke s COVID-19 platforme na razini Hrvatske i svake županije. Svi bi ti podaci bili razvrstani prema unaprijed dogovorenim kriterijima”, rekao je.

“Podaci koje čujemo na Nacionalnom stožeru su nastali po županijama dan prije, no kako se po županijama mora čekati i rezultate testiranja građana koji su se zatekli negdje drugdje u Hrvatskoj i tamo testirali, sve je te podatke teško pratiti i uspoređivati “ručno”. No kad se usporedba ipak napravi, na popisu nedostaje ljudi”, objasnio je anonimni izvor za 24 sata.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr