ODMETNICI ODBILI UPUTE

NAPETO JE! NEPOSLUH U HDZ-u: Dio zastupnika odbio glasati protiv Culeja, Plenković ih jedva smirio

U petak se u Hrvatskom saboru novo vodstvo HDZ-a s predsjednikom Andrejom Plenkovićem prvi puta javno suočilo s neposluhom u stranci.

Kako piše Jutarnji list, takozvana tvrda frakcija unutar HDZ-a prvi put je digla glavu i odbila glasati prema uputama Kluba zastupnika HDZ-a kada je na dnevni red došlo skidanje zastupničkog imunitetanjihovom zastupniku Stevi Culeju. Skidanje imuniteta Culeju zatražio je Općinski sud u Vukovaru kako bi mu se moglo suditi za kazneno djelo protiv javnog reda koje datira iz 2013. godine, kada se Culej protivio postavljanju ploča s latiničnim i ćiriličnim pismom u Vukovaru.

‘BUDI FACA PA SAD SKIDAJ PLOČE!’ Culej ostao bez imuniteta, HDZ-ovci se međusobno posvađali, Plenković dojurio u Sabor

Pobunila se tvrda struja u stranci

Culeju je, na koncu, Sabor jučer skinuo imunitet, ali ponajprije zahvaljuući tome što su za taj prijedlog, uz članove HDZ-a lojalne politici njihovog Kluba zastupnika, glasovali i oporbeni zastupnici te zastupnici manjina. S druge strane, od petnaestak glasova protiv te odluke, većina je bilo HDZ-ovih zastupnika. Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, protiv skidanja imuniteta Culeju glasovali su HDZ-ovi zastupnici Anton Kliman, Tomislav Klarić, Josip Križanić, Blaženko Boban, Anđelko Stričak, Petar Škorić te još neki. Njima se pridružio i Miro Bulj iz Mosta.

Odmah nakon glasovanja, šef HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić pozvao je ‘odmetnike’ koji su glasovali protiv, bili suzdržani ili u vrijeme glasovanja napustili sjednicu, na sastanak s Plenkovićem.

SKANDALOZNA IZJAVA HDZ-ovog ZASTUPNIKA: ‘Kako da vjerujem policiji u kojoj su pola Hrvati, a pola Srbi?

Hasanbegović se nije odazvao?

Razgovor je, navodno, trajao kratko, a Plenković im je, kako doznaje Jutarnji list, održao ‘predavanje’. Neki poput Zlatka Hasanbegovića nisu se ni odazvali pozivu na sastanak kod Plenkovića, navodno zbog drugih obaveza koje su imali u to vrijeme.

Inače, sam Culej je, kažu u HDZ-u, pozivao članove stranke da mu skinu imunitet kako bi mogao dokazati svoju nevinost pred sudom u Vukovaru. Tjedan dana ranije, Mandatno-imunitetno povjerenstvo na čelu s HDZ-ovcem Žarkom Tušekom, predložilo je da se Culeju sine imunitet i omogući suđenje.

No, kada je to došlo na dnevni red sabora, neki su HDZ-ovci bili za to da se glasa protiv skidanja imuniteta, a neki da treba napustiti sabornicu. Kada se vidjelo kamo to vodi, u Sabor je pozvan sam Plenković. On je došao, ali se sastao samo s Bačićem i HDZ-ovim potpredsjednicima Sabora zatraživši od njih da riješe stvar.

Jutarnji piše kako su HDZ-ovci tada zamolili Klub zastupnika SDP-a da odustane od svog inzistiranja o pojediačnom izjašnjavanju zastupnika o toj točki dnevnog reda, na što su ovi pristali.

OGORČENI HDZ-ovi birači PLJUJU PO ŠEFU: ‘Plenković je novi Sanader!’

 

Povratak na Net.hr